Hunedoara. Sarmizegetusa Regia va fi reabilitată de către Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) și SC Profesional Construct Proiectare SRL Bucureşti şi Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” Bucureşti.

Contractul de proiectare are o valoare de 612.000 de lei, informează Agerpres. Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Luarențiu Nistor, a precizat că situl dacic reprezintă o mândrie pentru județ și că atragerea de fonduri pentru reabilitare va schimba fața cetății antice.

Suntem mândri că putem implementa un astfel de proiect, realizat în premieră într-un sit dacic, dar avem şi o mare responsabilitate privitoare la modul cum se vor derula activităţile şi cum se va pune în valoare situl”, a declarat preşedintele CJ Hunedoara, Laurenţiu Nistor, relatează sursa citată.

Hunedoara. Sarmizegetusa Regia intră în reparații

În prima fază se vor elabora documentele pentru emiterea certificatului de urbanism și avizele pentru începerea proiectului. Următoarea etapă constă în elaborarea unui proiect tehnic și a detaliile de execuție. Primele două etape au ca termen 120 de zile, urmând ca după să înceapă lucrările propriu-zise.

Proiectul „Capitala Daciei – Muzeu viu al patrimoniului cultural european” este finanţat prin Programul RO-CULTURA, apelul „Restaurarea şi revitalizarea monumentelor istorice”, fondurile fiind asigurate prin Granturi SEE – fonduri norvegiene, 2014 – 2021.

Ideea reabilitării și punerii în valoare a sitului dacic a venit din partea CJ Hunedoara. Etapele de restaurare includ refacerea incintei militare și a porților de acces. Totoată, conform proiectului se va reface infrastructura de vizitare prin introducerea unui traseu nou.

Valoarea totală a proiectului este de 2,74  milioane de euro. Din aceşti bani, valoarea finanţării nerambursabile se ridică la este de 9,18 milioane lei, adică 1,89 milioane euro, şi se constituie din 85% Grant SEE şi 15% de la bugetul naţional. Consiliul Județean Hunedoara va cofinanța cu suma de 850.000 de  euro.

Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) și SC Profesional Construct Proiectare SRL Bucureşti şi Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” Bucureşti se vor ocupa de reabilitarea și punerea în valoare a vechiului sit dacic, Sarmizegetusa Regia.