Termocentra Mintia- parte a Complexului Energetic Hunedoara(CEH) va fi scoasă la licitație, au anunțat oficialii Guvernului. La acest moment se lucrează la licitație. Dintre companiile interesate să cumpere Mintia, doar două sunt românești.

„Sunt cinci solicitări transmise din partea unor firme interesate să participe la licitaţie. Două sunt firme româneşti, iar trei sunt din străinătate. Administratorul judiciar al CEH lucrează la elaborarea anunţului de licitaţie, care va fi publicat într-un timp scurt”, a precizat administratorul special al CEH, notează Agerpres.

Licitația va avea loc după încheierea procesului de disponibilizare colectivă. Guvernul va achita salarii compensatorii. La acest moment sunt 607 cereri de disponibilizare în masă. Suma pe care o alocă statul pentru un salariu compensatoriu este de 10 000 de euro.

Unii dintre ei sunt intrigați că s-au găsit fonduri pentru plata acestor salarii compensatorii, nu și pentru plata datoriilor și buna funcșionare a unității care furniza apă caldă și căldură municipiului Deva.

Hunedoara. Termocentrala Mintia e în insolvență. Cum a ajuns gaură neagră pentru stat

La acest moment, termocentrala se află în insolvență, iar devenii au stat în frig și fără apă caldă toată iarna. Inițial, Guvernul României a invocat lipsa cărbunelui, dar și datoriile uriașe pe care le are din cauza amenzilor de mediu.

Consiliul Județean Hunedoara spune că statul se autosabotează

După ce a purtat mai multe discuții cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor, spune că statul se autosabotează. Nu există o legislașie care să salveze companiile de stat,

Citește și: Exclusiv. Jaful de Termocentrala Mintia

„ La acest moment, societățile comerciale pot fi preluate de autoritățile locale cu autorizație completă de mediu” , explică Nistor.

Zeci de mii de lei merg către Comisia Europeană, nu către statul nostru. Mă voi duce cu plăcere la întâlnirea cu ministrul Energiei, dar am pus niște condiții. Eu nu vreau o sobă de teracotă, ori merge ori nu” , a declarat președintele  CJ Hunedoara.