Mai exact, la Spitalul din orașul Călan nu mai are cine să asigure gărzile.

Astfel, riscul ca pacienții să rămână neconsultați este major.

În ultima perioadă, medicii au evitat să-ți desfășoare activitatea în localitățile mici, iar salariile mici sunt printre principalele nemulțumiri ale acestora.

Hunedoara. Criză de medici la UPU-Ce propun autoritățile

„Unitatea de Primiri Urgențe a SJU Deva trebuie să funcționeze fără sincope și este prioritară dar, în același timp, trebuie să avem grijă de toți locuitorii județului Hunedoara, indiferent de zona în care se află. În ciuda faptului că există o lipsă acută de medici specializați pe urgențe medicale, am solicitat conducerii SJU Deva să identifice soluții pentru asigurarea gărzilor în toate punctele. În același timp, SJU Deva va scoate la concurs, din nou, posturi pentru medici de urgență”, a declarat Laurențiu Nistor.

Cazul din orașul Călan nu este singular. În mullte localități, cabinetele medicilor de familie sunt goale. Virusul Covid a lovit crunt în rândul medicilor de familie, iar județul Hunedoara este printre cele mai afectate.

O statistică a  Colegiului Medicilor Hunedoara, arată că 9 cabinete din județ au rămas fără medic de familie.

Cei mai afectați sunt vârstnicii care, au nevoie de tratament și nu se pot deplasa pe distanțe foarte mari.

Stimulentul pentru monitorizarea cazurilor de Covid, infim în fața riscului

La acest moment, medicii de familie care monitorizează cazurile de Covid la domiciliu primesc un plus în valoare de 109 de lei/pacient.

Cu toate acestea, doctorii spun că nicio sumă de bani nu poate combate riscul la care se expun. Cu toate acestea, riscul face parte din profesia lor.

Pentru a-i atrage în localitățile mici, unde este nevoie acută de prezența lor, autoritățile locale gândesc planuri de stimulare: de la locuințe de serviciu, până la diverse condiții de studiu cercetare. Bugetul alocat pentru salariile lor depinde, însă, de votul parlamentarilor.