În Hunedoara, a început monitorizarea acestora pe cale aueriană, iar în cursul zilei de marți, 13 aprilie, au și fost depistat persoane care transportau ileal lemne.
„După ce aparatul de zbor a aterizat pe sol, efectivele de jandarmi au procedat la verificarea documentelor cu privire la materialul lemnos transportat. Conducătorul ansamblului de vehicule nu a putut prezenta documente cu privire la tăierea sau transportul materialului lemnos, la faţa locului solicitându-se sprijinul personalului de specialitate din cadrul Gărzii Forestiere Timişoara. În cauză au fost întocmite acte de sesizare cu privire la comiterea infracţiunii de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier”, a precizat IJJ Hunedoara, pentru Agerpres.
Hunedoara. Hoții de lemne, depistați cu elicopterul
Județul Hunedoara are una dintre cele mai mari suprafețe de pădure din țară, peste 300 000 de hectare.
Cu toate acestea, la nivel național nu s-a luat din timp o astfel de măsură. Astfel, România a devenit statul cu cele mai multe tăieri ilegale de pădure.
Transilvania a fost decimată de păduri, în urma unor tăieri pe care statul nu le-a depistat la timp.
Peste 30 de dosare penale au procurorii în lucru. Toate, însă, sunt cu autor necunoscut.
Din Ocolul Sighet au dispărut 100 000 de metri cubi de arbori. Cifrele sunt uluitoare pentru toată lumea.
Comisia Europeană a amintit că va începe procedura de infrigement. Acest lucru presupune amenzi usturătoare, suportate din bugetul public național. O statistică a Inventarului Forestier Național i-a lăsat muți pe oficialii europeni. În numai 5 ani, în România, au fost tăiate ilegal 20 de milioane de metri cubi de material de lemnos. Nimeni nu a răspuns penal sau patrimonial.
Astfel, depistarea hoților de lemne cu elicopterul este o măsură mult prea târzie, spun oamenii din zonele afectate de tăieri ilegale de pădure.
Inspectoratul de Jandarmi Hunedoara a menționat că vor continua monitorizările pe cale aeriană și în zilele următoare.
sursă foto: IJJ Hunedoara