Tribunalul Hunedoara a decis că nu există nicio probă din care să reiasă că acesta a prejudiciat statul cu suma de 11 milioane de lei, așa cum a scris DNA în actul de trimitere în judecată.

Sentința Tribunalului Hunedoara nu este definitivă, însă, arată cât de fragile sunt unele dintre rechizitorii (n.r acte de trimitere în judecată)întocmite de DNA.

Hunedoara. Încă o achitare rușinoasă pentru DNA. Ce acuzații s-au formulat

Prima achitare pentru fostul edil Cornel Resmeriță a venit după cinci ani de acuzații, apărări.

Procurorii DNA l-au acuzat că împreună cu Alin Condoiu fostul șef Compartimentului de Achiziții din cadrul Primăriei Lupeni, a atribuit ilegal un contract companiei Termogaz un contract în valoare de 11 milioane de lei. Fondurile aferente acestuia proveneau de la Ministerul Turismului și vizau alimentarea cu energie electrică a stațiunii Straja.

Sute de achitări pentru acuzații fără temei. Dezvăluiri din interiorul sistemului de Justiție 

Magistrații de la Tribunalul Hunedoara au avut, însă, o altă opinie, bazată pe actele de la dosar.

În soluția afișată pe portalul instanței, se motivează pe scurt că sentința de achitare vine din lipsă de probe.

Pentru faptele imputate de DNA, Cornel Resmeriță a experimentat toate formele de măsuri preventive: reținere pentru 24 de ore, arest la domiciliu, control judiciar.

Conform normelor procedural-penale, acestea se dispun când se apreciază că inculpatul este un pericol social. Recomandarea magistraților europeni a fost ca aceste măsuri să fie dipsuse cât mai echilibrat, având în vedere că privează libertatea până la judecarea cauzei pe fond.

Discrepanța dintre măsurile preventive și sentința de achitare ridică multe semne de întrebare. Cazul lui Resmeriță nu este unul singular. Recent, fostul președinte al CJ Brașov, Aristotel Căncescu, a fost achitat definitiv, după ce a fost acuzat de DNA de abuz în serviciu și evaziune fiscală.

De asemenea, mulți dintre judecători au reclamat public presiunile unor procurori DNA. Aceștia spun că se încerca obținerea unor soluții de condamnare, cu precădere în rândul politicienilor. Dacă nu erau ascultați, trecereau la amenințări, inclusiv cu arestarea.