Comitetul Județean pentru Situații de Urgență-Hunedoara, convocat de prefectul județului, Călin-Petru Marian, a decis în această seară să instituie, începând cu data de 05 ianuarie 2021, pentru o perioadă de 14 zile, carantinarea zonală în localitatea Toplița din comuna cu acelaşi nume.

Localitatea a intrat marţi în carantină pentru o perioadă de 14 zile din cauza creşterii cazurilor de COVID-19, incidenţa infectărilor cu noul coronavirus fiind calculată la o valoare de 27,32 la mia de de locuitori, a comunicat Instituţia Prefectului.

Reprezentanţii Prefecturii Hunedoara au precizat:

„Măsura a fost luată în urma analizei situaţiei epidemiologice generate de coronavirusul SARS-CoV-2, având ca rezultat o incidenţă a cazurilor active de 27,32 la 1.000 locuitori. Potrivit medicilor specialişti, riscul epidemiologic este de o gravitate maximă, în cazul în care nu se respectă măsurile legale în vigoare”.

Potrivit deciziei luate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, starea de carantină zonală este valabilă în localitatea Topliţa, aparţinătoare a comunei Topliţa, până pe data de 19 ianuarie, la ora 8,00.

În judeţul Hunedoara, incidenţa cazurilor active de infectare cu noul coronavirus a fost calculată luni la o valoare de 1,31 la mia de locuitori pentru ultimele 14 zile, conform raportării Grupului de Comunicare Strategică.

Activităţile cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă au avut loc în sistem integrat şi au vizat, în special, zonele aglomerate, centre comerciale, dar şi mijloacele de transport în comun, scopul urmărit fiind prevenirea răspândirii virusului Covid-19.

Astfel, la data de 04.01.2021 polițiștii hunedoreni au derulat, pe raza județului, atât în mediul urban, cât și în cel rural, acţiuni de verificare a măsurilor sanitare vizând combaterea răspândirii noului virus SARS-CoV-2. Prin urmare, au fost verificate 12 societăți comerciale şi 41 de mijloace de transport în comun, iar pentru neregulile constatate au fost aplicate 28 sancțiuni contravenționale (26 pentru nerespectare măsurii protecție individuală, 2 aplicate persoanelor fizice pentru nerespectarea interdicţiilor privind deplasarea/libera circulaţie), valoarea totală a amenzilor fiind de 1.000 de lei.

Cu ocazia controalelor în trafic, efectuate împreună cu inspectori din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul Transportului Rutier, poliţiştii au verificat legalitatea efectuării transportului de marfă. S-a cercetat inclusiv  modul în care măsurile de protecție stabilite prin Legea nr. 55/2020 sunt respectate în timpul efectuării transportului de persoane, prin curse regulate/speciale.