Astfel, reprezentanții Sindicatului Solidaritatea Hunedoara au declarat, pentru evztransilvania.ro, că vor continua protestele.

Angajații de la Mintia vor merge, azi, 25 martie, în fața Prefecturii să protesteze.

„ Astăzi între orele 15.00-16.00, vom fi în fața Prefecturii Hunedoara (, la broaște), pentru a ne arăta nemulțumirea față de decizia guvernanților de a opri termocentrala Mintia.

Ne îngrijorează intenția ministerului de a face cadou acest colos Energetic, unor privați, pe „doi” lei.

Solicităm pornirea de urgență a termocentralei și asigurarea apei calde și a căldurii, locuitorilor din municipiul Deva” , a menționat Cristian Iștoc, liderul Sindicatului Solidaritatea.

Hunedoara. 20 de zile de gheață. Ce spune ministrul Energiei

De trei săptămâni, termocentrala Mintia a rămas fără stoc de cărbune. Prin urmare, furnizarea căldurii și a apei calde a fost sistată.

Inițial, autoritățile au spus că vor separa Mintia de Complexul Energetic Hunedoara, pentru ca plățile să fie sistate.

Citește aici ce planuri are primarul din Deva pentru încălzirea oamenilor

Apoi, s-a avansat ideea că poate fi preluată de Consiliul Județean Hunedoara. Până la acest moment, nu s-a întâmplat nimic concret.

Oamenii au înghețat în case.

Ultimul anunț al ministrului Energiei, Virgil Popescu, i-a șocat pe sindicaliști.

Află aici cum a fost Mintia pusă pe butuci

El spune că a sosit timpul să se treacă de la cărbune la gaz. Cu alte cuvinte, companiile de energie vor putea accesa fonduri pentru tehnologizarea termocentralei. Oficialul Guvernului spune că se poate accesa 6 miliarde de euro.

„Orice entitate care deține un activ funcțional energetic, poate accesa fondul de modernizare. Noi avem la Ministerul Energiei mai multe axe de finanțare tocmai pentru această tranziție la energia vedre. Avem fondul de modernizare care, pentru perioada 2021 – 2027, are 6 miliarde de euro. Avem încă un miliard trei sute, prin Planul Național de Reconstrucție și Reziliență și mai avem și bugetul anual al UE PE 2021 – 2027, iar problema este că trebuie să înțeleagă că trebuie retehnologizată Mintia pe gaz și nu mai merge așa”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Sindicaliștii nu îl cred. Ei spun că este abusrdă declarația, în contextul în care guvernanții nu au fost în stare să aducă un tren de cărbune pe săptămână, astfel încât să nu fie sistată căldura.