Urma să se stabilească planul de repornire a termocentralei Mintia, respectiv de trecere în subordinea CJ Hunedoara. Cu toate acestea, Virgil Popescu, ministrul Energiei, susține că are nevoie de o analiză amănunțită, alături de Ministerul Mediului. Mai exact, oficialii Guvernului nu știu cum să procedeze cu avizele de mediu ale termocentralei.

Unitatea, parte a Complexului Energetic Hunedoara(CEH), are mai multe amenzi, pentru nerespectarea regulilor de mediu.

Pentru a putea fi preluată de CJ Hunedoara, legea în vigoare prevedea că autorizațiile de mediu trebuie să fie complete.

Hunedoara. Ce i-a solicitat  Laurențiu Nistor ministrului Popescu

Laurențiu Nistor, președintele CJ Hunedoara, spune că dorește preluarea termocentralei Mintia, însî, are niște condiții. Mai exact, solicită clarificarea aspectelor de mediu, întrucât scopul este ca aceasta să producă energie pentru Deva, nu să fie o gaură în bugetul local.

Zeci de mii de lei merg către Comisia Europeană, nu către statul nostru. Mă voi duce cu plăcere la întâlnirea cu ministrul Energiei, dar am pus niște condiții. Eu nu vreau o sobă de teracotă, ori merge ori nu” , declară președintele CJ Hunedoara.

Soluția e tot la Guvern. Ce spun angajații

În fapt, situația nu ar fi atât de dramatică, dacă s-ar dori armonizarea legislației, spun sindicaliștii de la Mintia, plini de revoltă.

Ei susțin că în urma testelor de ardere cu conținut scăzut de sulf, s-ar fi concluzionat că se poate da aviz de mediu.

Angajații de la Mintia cred că acest bun al statului va intra în procedura de faliment și solicitp Guvernului măsuri compensatorii.

Cei mai afectați, însă, rămân abonații termocentralei Mintia care suportă frigul.

Cel mai probabil, dacă Guvernul nu va găsi o soluție pentru salvarae termocentralei, vor face eforturi financiare pentru instalarea centralelor termice.

Datoriile CEH sunt în valoare de 1,5 miliarde de euro. Angajații Mintia au protestat zile întregi și au amenințat cu greva foamei, pentru a-și primi salariile restante.