Mai mulți sindicaliști de la Termocentrala Mintia, Hunedoara, au protestat, marți, în fața sediului unității ca semn de solidaritate față de sindicaliștii deplasați la București despre situația critică în care se află Complexul Energetic Hunedoara.

Sindicaul Solidaritatea Hunedoara a precizat că nu a primit undă verde de la Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara în vederea obținerii autorizației integrate de mediu. Liderii energeticienilor ce au început un protest spontan a afirmat că așteaptă un răspuns din partea Ministerului Energiei.

„Sperăm ca discuţiile de la Ministerul Energiei să întoarcă Termocentrala Mintia de pe drumul greşit pe care a apucat”, a precizat unul dintre liderii energeticienilor.

Conform AGERPRES, Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, a anunțat că a fost respinsă cererea de solicitare a autorizației integrate de mediu pentru Termocentrala Mintia. Complexul Energetic Hunedoara ar urma să fie divizat în Termocentrala Mintia și Complexul Energetic Valea Jiului.

Bâlbâieli politice și incompetență

Laurențiu Nistor, președintele CJ Hunedoara, a declarat la sfârșitul săptămânii trecute, că Consiliul Județean poate să preia administrația termocentrală, dar fără datoriile care, la momentul dat, depășesc valoarea activelor.

Termocentrala Mintia face parte din CEH şi numără circa 700 de angajaţi.

S-a reluat activitatea minelor

Directorul general al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), Samuel Dioane, a declarat pentru AGERPRES că azi după-masă va fi livrat primul tren cu cărbune. După mai bine de șapte zile de proteste, activitatea minelor din Valea Jiului a revenit la normal.

După ce Termocentrala Mintia s-a oprit în noaptea de joi spre vineri, aproape 4.000 de apartamente din Deva au rămas fără apă caldă și căldură. Ministerul Educației a decis să trimită elevii acasă și să-și continue școala în format online. Mai bine de 4.200 de copii care invață în ciclul primar, dar și în clasele terminale au rămas acasă în perioada protestelor minerilor.

Luni seara, minerii din Valea Jiului au încheiat protestul ce a început cu o săptămână. Ei au protestat datorită întârzierii salariilor pe luna ianuarie. Totodată, ei s-au declarat nemulțumiți și de faptul că nu au primit, de mai bine de 10 luni, tichetele de masă și deconturile pentru transportul în comun.