Termocentrala Mintia, parte a Complexului Energetic Hunedoara, a fost sistată din cauza lipsei de cărbune. De atunci, autoritățile n-au făcut nimic altceva decât să-și paseze vina.

Astfel, peste 22 000 de oameni, abonați ai Termocentralei Mintia, au de suferit. Copiii au trecut, din nou, la învățământul on-line, ca să nu înghețe în bănci.

Singurele promisiuni ale autorităților au fost că spre sfârșitul lunii se va reporni termocentrala. De asemenea, s-a discutat despre preluarea acesteia de către Consiliul Județean Hunedoara, cât mai curând. Ministerul Energiei crede, că astfel va scăpa de datoriile pe care nu le-a putut administra ani la rând.

Hunedoara. Proteste în fața Primăriei Deva

Oamenii s-au săturat de promisiuni și au afișat mesaje precum: Avem nevoie de primar, nu de politicieni! Vrem căldură și apă caldă!

Revolta vine, după ce edilul Devei, Florin Oancea a anunțat că nu va plăti decontul transmis de CEH pentru luna februarie.

El spune că este total nejustificat și cere explicații suplimentare.

„ Nu voi accepta la plată acest decont SCANDALOS până când conducerea CEH nu ne va prezenta explicații detaliate despre modul în care au calculat energia termică livrată devenilor în luna februarie!

Complexul Energetic Hunedoara a solicitat Primăriei Deva plata unui decont pentru subvenția termică în valoare de 483.735,09 lei, adică cu 6.709,80 lei MAI MULT, deși Termocentrala Mintia a lucrat doar 18 zile din 28” , susține primarul Oancea.

Acestea nu au fost singurele proteste ale oamenilor din Deva. Angajații de la Mintia au fost nevoiți să protesteze săptămâni la rând, ca să-și primească salariile restante.

Autoritățile spun că se gândesc la furnizarea energiei termice prin termocentrala de la Paroșeni, care se confruntă, însă, cu aceleași probleme financiare.

Totodată, oamenii încep să fie încurajați pentru montarea centralelor de apartament, ca alternativă la Termocentrala Mintia.

Primăria municipiului Deva a transmis că va oferi sprijin financiar pentru cei care nu își permit acest lucru.