Astfel, cei care vizitează Munții Retezat și Parâng trebuie să fie extrem de atenți, pentru ca vacanța să nu se transforme într-o tragedie.

„A nins foarte mult şi în fiecare zi s-au depus câte 20-30 de centimetri de zăpadă. Stratul de zăpadă este foarte mare pe creste şi în zona de gol alpin, grosimea acestuia începând de la 1,2 metri şi ajungând la 2 metri, chiar şi mai mult. Este un pericol de avalanşă iminent, mai ales în zona montană unde sunt pante fără vegetaţie cu înclinaţie de peste 25-30”, a declarat, pentru Agerpres, şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

Hunedoara. Risc de avalanșă în Munții Retezat

Oficialii Salvamont Hunedoara spun că va mai dura câteva zile, până când pericolul va trece, iar turiștii nu ar trebui să facă trasee montane neinformați, neghidați.

Vreme bună de schiat

Cu toate acestea, cei care vor sî ajungă în Retezat sau Parâng, pot schia în stațiunile  Râuşor, Straja şi Parâng.

Sunt deschise toate stațiunile din județul Hunedoara.

„Se poate schia în toate staţiunile din judeţ. Condiţiile sunt foarte bune. Pârtiile sunt pregătite, au un strat de zăpadă foarte consistent. Este o zăpadă care poate fi comparată cu cea din luna februarie”, a menționat Bodean, pentru Agerpres.

Oficialii Salvamont avertizează și asupra riscului de avalanșă din Munții Făgăraș, urmare a ninsorilor abundente din ultimele zile.

„La supraîncărcări se pot declanşa avalanşe de mici dimensiuni, îndeosebi în zonele adăpostite cu acumulări mai importante de zăpadă sau prin ruperea plăcilor de vânt de la peste 1800 m, iar în cazuri izolate se pot semnala curgeri și avalanșe de topire în etajul altitudinal 1500-1800 m.

Oamenii trebuie să înțeleagă că zăpada și-a schimbat consistența și schiurile nu mai alunecă atât de bine. Şi există condiții de producere a accidentelor și pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă. Deci, multă responsabilitate din partea celor care merg pe munte.  Indiferent dacă activitatea lor se limitează la pârtiile pe schi sau la drumeții. Iar avalanşele sunt un pericol real”,spun oficialii Salvamont.