Astfel, Transelectrica, unul dintre ceditorii CEH, a avizat favorabil darea în plată către Ministerul Energiei a activelor de la Paroșeni, contra ștergerii datoriilor complexului , transmite profit.ro

De asemenea, marți, 23 februarie, se va decide reorganizarea Termocentralei Mintia. Se dorește demararea unor proceduri privind trecerea în subordinea Consiliului Județena Hunedoara(CJ)

Noi știm că se fac demersuri pentru ca Mintia să fie preluată de CJ hundoara. Dar, răul este deja făcut. Datoriile sunt prea mari. La Mintia este o echipă nouă, care vrea să facă treabă, dar administratorii judiciari au pus pe butuci CEH. Asta înseamnă proastă organzizare, a precizat pentru EvZ Transilvania, Marcel Banu, angajat la Termocentrala Mintia, membru al Sindicatului Solidaritatea.

CEH. Salarii restante și rețineri dubioase

Din cauza datoriilor imense, CEH a fost în imposibilitate de plată, a deconturilor pentru navetiști. Pe cele din urmă, angajații de la Mintia nu le-au mai primit de 10 luni. De asemenea, au remarcat că s-au trezit cu rețineri din salariu, dar care n-au ajuns în conturile creditorilor lor. Din acest motiv, vor formula plângeri penale.

„Am înțeles că acest lucru îmbracă formă penală și vom face plângere. Anunțul CAR confirmă că au fost opriți banii, dar nu știm unde s-au dus”,  ne spun angajații Mintia.

După întâlnirea cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, s-a dat ordonanța de urgență pentru ca salariile restante să fie virate de luni, 22 februarie. Plata se face prin AJOFM Hunedoara.

Valoarea datoriilor a CEH Hunedoara este estimată la peste 8 miliarde de lei.

Cele mai multe dintre acestea sunt la Administrația Fondului de Mediu, ANAF și Hidroelectrica.

CEH numără circa 4.000 de angajaţi şi cuprinde minele de cărbune Livezeni, Lupeni, Lonea şi Vulcan, la care se adaugă termocentralele Mintia şi Paroşeni.

Vineri, 19 februarie, administratorul special al CEH, Cristian Roșu, a demisionat. Angajații de la Termocentrala Mintia spun că au făcut zeci de sesizări către DIICOT și SRI prin care au semnalat dezastrul financiar de la CEH și lipsa de reacție a autorităților.