Guvernul s-a mobilizat în acest sens, abia după protestele minerilor din Valea Jiului și cele ale angajaților de la Mintia, din județul Hunedoara.

Astfel, a fost alocată suma de 9,54 milioane de lei pentru angajații întregului Complex Energetic Hunedoara.

Plățile au fost făcute prin intermediul AJPIS Hunedoara.

Hunedoara. Angajații iau în calcul alte proteste

Membrii Sindicatului Solidaritatea au precizat pentru EvZ Transilvania, însă, că doleanțele angajaților de la Mintia nu vizează doar salariile restante.

În nenumărate rânduri s-au plâns și de condițiile grele, nocive în care lucrează.

Pe de altă parte, au sesizat CSAT, DIICOT, SRI, Avocatului Poporului, proasta administrare a CEH.

„Nu am primit niciun răspuns concret. Doar afirmații de genul: vom face, vom verifica“ , a declarat pentru EvZ Transilvania, Marcel Banu, membru al Sindicatului Solidaritatea.

Oamenii au sesizat, printre altele, posibile angajări fictive la CEH.

„Noi credem că interesul statului a fost falimentul CEH. În mod intenționat, s-a dorit acest lucru, pentu marile companii de energie. Altfel, ce motiv ai să ai nu asiguri transportul de cărbune?“, spune Cristian Iștoc, liderul Solidaritatea.

Termocentrala Mintia a repornit, joi seara, 25 februarie, după ce s-a primit un prim tren de cărbune.

CEH are datorii pentru nerespectarea mediului

Termocentrala Mintia va fi preluată de Consiliului Județean Hunedoara, dar situația nu e deloc roz pentru bugetul acestei instituții.

Amenzile primite pentru nerespectarea legilor privind protecția mediului îl ingrijorează pe șeful CJ Hunedoara.

„Amenzile primite de la Mediu sunt mai mari decât activele de la Termocentrala Mintia. Statul român amendează statul român, este o situaţie tragică şi tristă (…) Marţi dimineaţă voi fi prezent la Ministerul Energiei pentru a discuta propunerile noastre. Preluarea Termocentralei Mintia nu trebuie tratată simplist. Nu preluăm o sobă de teracotă, preluăm o unitate vitală pentru sectorul energetic, o valoare pentru România, singura termocentrală din Nord-Vestul ţării capabilă să asigure echilibrul energetic al României” , spune Laurențiu Nistor.

A fost demarată procedura de ștergere a datoriilor

Guvernul dă vina creditorul Remaru, pentru întârzierea procesului de divizare. Susțin că procedurile de infringement(somație europeană de punere la punct a măsurilor de protectie a mediului) au îngreunat înființarea Complexului Energetic Valea Jiului-parte a CEH.

Transelectrica, unul dintre ceditorii CEH, a avizat favorabil darea în plată către Ministerul Energiei a activelor de la Paroșeni, contra ștergerii datoriilor complexului , transmite profit.ro