Este vorba despre soții Laura și Adrian Sârbu, din Hunedoara,  acuzați că au cerut de la un om de faceri 40 000 de lei. În fapt, mita era pentru eliberarea unor avize în mod fals.

Joi, 1 aprilie,  au fost percheziții de amploare. De la Primăria Deva s-au solicitat mai multe documente din cadrul Biroului Investitori Relații Externe.

Cei doi au fost arestați preventiv pentru 30 de zile.  Măsura a fost contestată deja la Curtea de Apel Alba-Iulia.

Hunedoara. Scandal de corupție la Primăria Deva

DNA susține că Laura Sârbu, secretar general al Primăriei Deva, ajutată de soțul ei, a cerut constant bani de la antreprenorul care voia să construiască o hală de producție.

Acuzațiile DNA

În perioada 2020 – 2021, Laura Sârbu, în calitatea de secretar general al Primăriei Deva, beneficiind și de ajutorul soțului ei, ar fi primit de la un om de afaceri suma de 40.000 lei.  Ar  fi pretins de la același om de afaceri suma de 7.000 euro pentru a-și trafica influența   asupra funcționarilor din cadrul Primăriei municipiului Deva.

Bani pentru avize de la Primărie

Banii respectivi ar fi fost primiți și pretinși pentru traficarea influenței în scopul atribuirii către societatea omului de afaceri a unor contracte de lucrări. Mai exact, pentru a asigura obținerea de către acesta a documentației necesare construirii unei hale de producție.

Influența s-a dovedit a fi una reală. La data de 05 august 2020, omul de afaceri a încheiat cu primăria municipiului Deva un contract. Obiectul era  efectuarea unor reparații curente la „Adăpostul de urgență pe timp de noapte”

Ce riscă pentru faptele lor

Dacă vor fi declarați vinovați definitiv de instanță, cei doi riscă până la 7 ani de închisoare.

Deși statistica DNA arată că, structura de ancheta a avut mai multe achitări decât condamnări, cazurile de corupție din administrația locală sunt cele mai frecvente în România.

Acestea scad credibilitatea masiv în autoritățile locale.