Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, va fi închisă marţi, 6 aprilie, pentru public. În acea zi, administraţia sitului arheologic are planificată tăierea a doi fagi bătrâni. Copacii, situați pe terasa a patra, se află într-o stare de degradare avansată.

„Demersul este impus de starea lor de degradare accentuată, iar în cazul unei căderi necontrolate s-ar pune în pericol atât integritatea vizitatorilor sitului – arborii se află pe traseul principal de vizitare, cât şi vestigiile din imediata vecinătate a arborilor‟, a informat vineri Administraţia Sarmizegetusa Regia.

Atât tăierea, cât şi îndepărtarea trunchiurilor şi crengilor vor fi efectuate manual, pentru a reduce la minim riscurile afectării vestigiilor arheologice.

„Starea majorităţii monumentelor de la Sarmizegetusa Regia este una fragilă din cauza unor factori multipli, de tip uman şi natural. Prezenţa arborilor seculari conferă sitului o notă aparte şi are un rol important pentru stabilitatea terenului, inclusiv a teraselor pe care au fost ridicate diverse construcţii în antichitate. Drept urmare, nimeni nu îşi doreşte o îndepărtare a lor în număr mare, din peisajul amintit. În acelaşi timp, însă, este o realitate faptul că, în cazul de faţă, simbioza dintre natură şi monumentele din piatră nu are doar aspecte pozitive. Căderile de fagi au afectat de-a lungul timpului numeroase vestigii arhitecturale şi, nu de puţine ori, au pus viaţa oamenilor în pericol‟, a notat,  Administraţia sitului Sarmizegetusa Regia.

Ruinele de la Sarmizegetusa Regia nu au putut fi protejate întotdeauna

„Hăţişul  birocratic,  dificultăţile  generate  de  configuraţia  terenului  şi  de  dimensiunile fagilor, costurile  şi vehicularea  unor  teorii exagerate cu  privire  la  asemenea  demersuri  au îngreunat adesea găsirea unor soluţii optime care să ajute atât la protejarea vestigiilor antice, cât şi a cadrului natural. Nu trebuie să uităm că viaţa oamenilor şi monumentele sunt prioritare‟ adaugă Administrația.

În prezent, turiştii pot vizita vestigiile cetății dacice în fiecare zi, între orele 09,00 şi 18,00. Ultima intrare în sit se va putea face cu o jumătate de oră înaintea închiderii. Programul va rămâne acelaşi până în 30 aprilie 2021.