Sportivul din  Hunedoara  este inspirat de performanțele Nadiei Comăneci și vrea să ofere un exemplu de rezistentă.

„Anul acesta se împlinesc 45 de ani de la primul zece al Nadiei Comăneci în istoria gimnasticii mondiale. Anul acesta împlinesc și eu 45 de ani. Adică atunci când Nadia realiza minunea lumii eu am deschis ochii. Dumnezeu aliniază în așa fel astrele încât ca eu să mă nasc într-o zi de 18. Exact, Nadia a obținut primul 10 tot într-o dată de 18 (iulie). Nadia, te iubim, te respectăm și îți mulțumim pentru tot ceea ce ai făcut și faci în continuare. Inspiri generații întregi de oameni. Dragă Nadia, eu vreau să-ți mulțumesc prin ceea ce știu eu mai bine: prin înot! Doresc ca în amintirea incredibilului tău 10 să-ți dedic un nou record mondial la înotul de anduranță, prin realizarea celui mai lung înot după durata de timp, în curent neutru”, a declarat Avram Iancu.

În prezent,  recordul este de 67 de ore și 16 minute. Prin dubla traversare a Lacului Balaton, va înota continuu trei zile și trei nopți, 150 de kilometri.

Hunedoara. Cine este sportivul care vrea să atingă un nou record mondial

Originar din Petroșani, județul Hunedoara, Avram Iancu este bibliotecar în viața de zi cu zi. Spune că lectura se îmbină bine cu înotul și astfel reușeste să cunoască noi tehnice sportive.

În 2017 am înotat toată Dunărea în 89 de zile, fără nicio zi de pauză și fără costum de neopren, un fapt ce a constituit o premieră mondială urmărită cu interes de către toată lumea înotului în ape deschise inclusiv și de către World Open Water Swimming Association ( WOWSA) cu sediul în America.

A devenit celebru după  recordului românesc la înot de anduranţă, după ce a reuşit anul trecut să înoate în apele Dunării timp de 36 de ore şi 29 de minute. La acest moment, sportivii neafiliați vreunui club profesionist, își finanțează activitatea din sponsorizări.