Timp de o săptămână, mai bine de 4.000 de apartamente din Deva, școli și instituții publice vor române fără căldură. Termocentrala Mintia se va opri pentru o săptămână din lipsă de cărbune.

”Maine oprim din nou termocentrala la zero din lipsa de cărbune. În Constanţa avem pe stoc 50.000 tone, dar guvernul nu vrea sa tina şcolile deschise şi locuinţele încălzite la Deva”, a anunţat Cristian Iştoc, preşedintele Sindicatului Solidaritatea din Hunedoara, informează EVZ.ro.

Elevii nu vor mai merge fizic la școală, iar de luni toți vor face cursurile online. Este pentru a patra oară, în doar șase luni, când Termocentrala Mintia s-a oprit din cauză că nu mai sunt cărbune.

Peste 4.000 de apartamente rămân fără căldură și apă caldă

Termocentrala Mintia face parte din Complexul Energetic Hunedoara și lucrează circa 700 de angajați. Începând de luni, 4000 de apartamente, școli și instituții vor rămâne fără apă caldă și căldură.

Minerii au protestat în Valea Jiului deoarece nu au fost plătiți încă de la începutul anului. Oamenii și-au întrerupt activitatea și au amenințat că vor intra în greva foamei, după ce nu și-au primit banii luni de zile. Tensiunile s-au calmat după ce Guvernul României a dat o Ordonanță de Urgență prin care s-au plătit salariile.

Complexul Energetic Hunedoara se află în pragul falimentului, iar Cristian Roșu, adiministratorul special, a demisionat, la presiunea minerilor.

Ministerul Energiei a coborât în mină

Nemulțumirea minerilor, pe lângă plățile restante cu lunile, este și faptul că CEH este administrată prost, tocmai pentru a lăsa spațiu marilor companii energetice.

„Noi credem că interesul statului a fost falimentul CEH. În mod intenționat, s-a dorit acest lucru, pentu marile companii de energie. Altfel, ce motiv ai să ai nu asiguri transportul de cărbune?“, spune Cristian Iștoc, liderul Solidaritatea.

Transelectrica, unul dintre ceditorii CEH, a avizat favorabil darea în plată către Ministerul Energiei a activelor de la Paroșeni, contra ștergerii datoriilor Complexului.