Șoselele din Maramureș, ca de altfel din toată Transilvania, au dat piept cu greutățile iernii. DN 18 B este cel mai afectat.

Șoselele din județul Maramureș au dat piept cu greutățile iernii. ”Suntem la mijloc de ianuarie, iar drumarii maramureșeni au fost din nou luați pe nepregătite. Au ieșit pe drumuri însă cu utilaje insuficiente, iar rezultatele s-au văzut. Sunt probleme peste tot în județ deși oficial ni se spune că totul este în regulă și totul este sub control. Dar să vă prezentăm situația traficului rutier așa cum se vede în realitate, cu dovezi trimise de cititorii noștri”, dorește să ne convingă emaramures.ro .

În pasul Gutâi, Baia Mare – Sighetu Marmației, pe șoseaua DN18 se intervine la foc continuu, iar drumul este cât de cât acceptabil. Probleme principale sunt însă pe DN18B. Acolo un autotren nu mai poate urca Dealul Groșiului dinspre Târgu Lăpuș. Tot în aceeași zonă un autoturism a părăsit partea carosabilă și s-a oprit în șanțul de pe contrasens.

La Poienile de sub Munte utilajele de deszăpezire au lipsit cu desăvârșire. Vremea în Transilvania a fost în general închisă. Zapada a atins între 9 – 42 cm

La Poienile de Sub Munte, în primele ore ale dimineții, utilajele de deszăpezire ale celor de la drumuri județene au lipsit cu desăvârșire.

Vremea în Transilvania a fost în general închisă și apropiată de normalul termic al perioadei. Cerul a fost mai mult noros și pe arii extinse a nins. Cantitatea maximă de precipitații înregistrată în Maramureș a fost de 7.5 l/mp la Moisei. Vântul a suflat slab la moderat, cu intensificări în zona montană înaltă de până la 68 km/h la statia meteo Iezer. Temperaturile maxime au fost cuprinse între -2 grade la Ocna Sugatag și 1 grad la Sighetu Marmației.

Temperaturile cele mai scăzute în Maramureș au fost noaptea trecută și în această dimineață la Ocna Șugatag și Cavnic ( -3 grade), Sighetu Marmației, Baia Mare si Targu Lapuș (-2 grade). În zona montană înaltă temporar s-a semnalat ceață. Stratul de zăpadă măsoară până la 42 de cm la statia meteo Iezer, 11 cm la Sighetu Marmației, 9 cm în Baia Mare, 7 cm la Târgu Lăpuș, 2 cm la Ocna Șugatag.

Angajații secției de drumuri naționale au intervenit cu 28 de autoutilaje și au împrăștiat 286 tone de material antiderapant. Este însă insuficient deoarece ninge în continuu

Angajații secției de drumuri naționale au intervenit cu 28 autoutilaje. Au împrăștiat 286 tone de  material antiderapant pe: DN1C, varianta de ocolire a municipiului Baia Mare, DN18, DN19, DN17C, DN18B. Este însă insuficient deoarece cerul este acoperit, iar în județ ninge în continuu. Vizibilitatea este redusa de ceață, sub 100 de metri, în Pasul Prislop.

Situația șoselelor din Maramureș este asemănătoare în toate județele Transilvaniei, în special în zonele de deal și de munte. Șoselele sunt la limita practicabilului din cauza iernii.

Autoritățile recomandă conducătorilor o conduită preventivă

Autoritățile recomandă conducătorilor să aibă o conduită preventivă, să își adapteze permanent viteza la condițiile din trafic și la cele meteorologice. De asemenea, să aibă echipate vehiculele cu anvelope de iarnă, să nu bruscheze comenzile vehiculelor, să evite manevrele riscante și depășirile în zonele cu vizibilitate redusă.