În acest exercițiu, mai multe instituții județene din Transilvania privesc către ceea ce a fost, ceea ce a rămas și către ceea ce poate oferi viitorul. În Bihor, energicul președinte al Consiliului Județean Bihor, fost primar al Oradiei, Ilie Bolojan, a susținut o conferință de presă prin care și-a sintetizat intențiile pentru anul viitor.

Ilie Bolojan a prezentat intențiile interesante, provocatoare și unele ușor contestate: ”Economii de milioane de euro, proiecte pentru mai multe drumuri, măsuri pentru curăţenie, eficientizarea administraţiilor locale prin criterii obiective de funcţionare şi crearea unor condiţii pentru dezvoltarea economică a întregului judeţ, sunt doar câteva dintre deciziile iniţiate de preşedintele Consiliului Județean Bihor de la preluarea mandatului”. În cadrul acestei ultime conferinţe de presă din acest an, susţinută marţi, Ilie Bolojan a realizat un bilanţ public precizând la final că anul viitor vor urma „şi alte proiecte” neexpuse încă.

Bolojan a afirmat că într-o perioadă foarte scurtă, de doar două luni şi jumătate de mandat, a urmărit concomitent cinci direcţii de acţiune, una dintre ele fiind demararea unor proiecte de infrastructură pe fonduri europene, motivând că dezvoltarea infrastructurii atrage dezvoltarea economică şi socială. În această privinţă, preşedintele CJ Bihor a amintit despre proiectul Drumul Expres Oradea-Arad, preluat de la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România (CNAIR) pentru a fi implementat, în premieră, prin asocierea a patru administraţii locale (primăriile Oradea şi Arad plus consiliile judeţene Bihor şi Arad), precum şi despre realizarea a 5 şosele ocolitoare pentru comunele din Zona Metropolitană Oradea. Tot la capitolul infrastructură Bolojan a amintit şi proiectul viitorului spital de pneumologie şi boli infecţioase care va fi construit cu fonduri europene de către Primăria Oradea.

Preşedintele CJ Bihor a evocat reducerea cheltuielilor de funcţionare a acestei instituţii şi a celor subordonate, măsuri care ar conduce la o economisire anuală de aproximativ 9 milioane euro prin aplicarea unor măsuri, pentru care este contestat, de reducere a personalului excedentar şi a altor sume, de ordinul zecilor de mii de euro anual, prin mutarea unor structuri ale Consiliului în spaţii deţinute de instituţii ale acestuia (un exemplu fiind mutarea Instituţiei Arhitectului Şef în partea de birouri din clădirea Muzeului Ţării Crişurilor salvându-se astfel 55.000 euro pe an). Sumele economisite, a subliniat Bolojan, vor fi folosite pentru finanţarea unor investiţii. „Nu vom modifica organigrame în sensul creşterii personalului şi sunt convins că vom funcţiona la fel de bine şi cu aceste structuri de personal”, a mai spus el, cu referire la diminuarea schemelor de personal umflate, conform ebihoreanul.ro.

Ilie Bolojan a mai amintit şi despre măsurile luate pentru ca judeţul să fie „unul dintre cele mai curate” din ţară. Concret fiind vorba pe de o parte de operaţionalizarea Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor, pe de altă parte de posibilităţile de a sancționa pe cei care depozitează clandestin deşeuri (în ianuarie urmând să fie montate camere de supraveghere pentru identificarea acestora în diverse locuri din judeţ).

În continuare, șeful CJ Bihor a amintit că pentru a determina administraţiile locale să fie mai eficiente au fost gândite criterii obiective pentru toate primăriile de municipii, oraşe şi comune din judeţ, în funcţie de care se va face pe viitor şi alocarea unor fonduri de la bugetul judeţului către unităţile administrativ-teritoriale, diminuând factorul politic subiectiv.

În încheiere, preşedintele CJ Bihor a vorbit despre măsurile pentru realizarea unor parcuri industriale în toate zonele din judeţ, pentru stimularea turismului, salubrizarea judeţului. „Consiliul Judeţean va fi un motor pentru dezvoltarea judeţului”, a conchis Ilie Bolojan.