„Astăzi, 22 ianuarie, a fost încheiat un protocol de colaborare între Consiliul Județean Bihor, Instituția Prefectului și Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Bihor, cu scopul de a se asigura respectarea legislației privind venitul minim garantat,” se transmite într-un comunicat al CJ Bihor.

În baza protocolului, toţi beneficiarii venitului minim garantat şi ai alocaţiilor pentru susţinerea familiilor care sunt apţi de muncă vor fi obligaţi să contribuie la ecologizarea localităţilor.

Vineri, într-o conferinţă de presă susţinută alături de prefectul Dumitru Ţiplea, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor a prezentat date statistice ale AJPIS. Acestea arată că, anul trecut, au existat lunar între 3.000 şi 3.200 de asistaţi sociali.Pentru aceștia statul a plătit ajutoare de peste 17 milioane lei. Dintre aceştia, 1.600 persoane sunt apte de muncă. Potrivit legii, aceştia ar trebui să execute anual în folosul comunităţilor peste 35.000 ore de muncă.  „Aproximativ 220 persoane ar putea să lucreze zilnic în folosul comunităţilor, organizaţi de primării, şi ar trebui să se vadă rezultatele”, a spus Bolojan.

 Doar că până acum nu s-a respectat legislația privind venitul minim garantat

Astfel, a precizat Ilie Bolojan, în baza protocolului încheiat cu Prefectura şi cu AJPIS, vor avea loc întâlniri cu primarii din Bihor care au minimum 15 beneficiari de ajutoare sociale în localităţile pe care le conduc. În această situație sunt 30 unităţi administrativ-teritoriale. Primăriilor li se cere să facă „planuri de acţiune reale” pentru a-i pune la muncă, asigurându-le inclusiv protecţia muncii. Sunt incluse echipamente de protecţie, de la mănuşi la veste reflectorizante, și saci menajeri pentru adunarea deşeurilor. Se vor da și motocositoare şi drujbe, pe care le poate cumpăra şi oferi CJ Bihor.

asistații sociali din Bihor Echipe mixte formate din reprezentanţi ai Prefecturii şi AJPIS vor verifica în teren respectarea obligaţiilor. Acolo unde se va constata că nu există planuri de muncă organizate de primării şi că beneficiarii nu prestează orele de muncă, în prima etapă, primăriile vor primi avertismente. În etapa a doua se va da amendă directă primarilor şi, în subsidiar, se suspendă plata sumelor către beneficiari.

„Scopul nostru nu este să scoatem oamenii de la plata ajutoarelor, dar moral şi legal este ca beneficiarii să desfăşoare orele de muncă la care sunt obligaţi. Sunt convins că, cu o bună organizare a beneficiarilor, vom vedea un progres important în ecologizarea judeţului Bihor în câteva luni”, a explicat Ilie Bolojan.

Dumitru Ţiplea, la rândul său, a adăugat:

„O altă chestiune pe care am convenit-o cu domnul președinte Ilie Bolojan este că vom constitui un grup de lucru alcătuit de la mai multe instituții care vor face o analiză a situației persoanelor care beneficiază de venitul minim garantat și alocație de susținere a familiei. Acest grup de lucru va veni, în cel mult două luni, și cu propuneri legislative. Sunt câteva minusuri în legislație pe care le vom putea îmbunătăți.”