În premieră naţională, Asociaţia Pro Infrastructură a prezentat o serie de imagini de la începerea lucrărilor pe autostrada A3 Nădășelu-Zimbor-Poarta Sălajului.

Concret, este vorba despre cele două tronsoane care măsoară 43 de kilometri, legate între ele între Sălaj şi Cluj.

Contractele pentru executarea lucrărilor au fost atribuite în cursul anului precedent, în lunile iunie şi decembrie. Valoarea acestora se ridică, fără TVA, la suma colosală de două miliarde de lei.

Conform reprezentanţilor Asociaţiei Pro Infrastructură, în momentul de faţă, terenul respectiv este pregătit pentru efectuarea lucrărilor de excavaţii şi foraje pe dealurile din zonă, de către antreprenorul general, UMB.

Lucrările la autostrada A3 ar putea dura 3 ani de zile

Potrivit asociaţiei, din cauza dificultăţii reliefului, lucrările de faţă vor dura cel puţin trei ani de zile.

”Vă reamintim că suntem la a treia încercare de construire, după rezilierea cu Bechtel și abandonul celor de la Maltauro. Faptul că vedem utilaje noi într-un număr rezonabil ne dă speranțe că a treia oară poate fi cu noroc.

Vă putem spune de pe acum că lucrările vor dura minim 3 ani din cauza reliefului dificil.

Vor fi construite 26 de poduri și viaducte cu diferite lungimi, săpate zeci de deblee la 20-30 de metri adâncime medie, unul din ele ajungând până la 75 de metri. Studiile de fezabilitate au indicat pozițiile mai multor alunecări de teren active.

Nu sunt prevăzute tuneluri în această zonă.

Abia mai la nord va fi tunelul Meseș (lung de aproape 2,9 km), unde se evaluează cele 12 candidaturi înscrise în urmă cu o lună în cursa pentru contractul de aproape 4 miliarde de lei (aproximativ 41 km), licitația lansată în 18.11.2020 fiind una cu precalificare, ofertele finale urmând să fie depuse după această primă fază” au postat reprezentanții Asociației Pro Infrastructură, pe reţeaua de socializare de Facebook.

Contractele pentru Nădășelu – Zimbor (30 de kilometri) și Zimbor- Poarta Sălajului (12,2 kilometri) au fost câştigate de către asocierea de firme româneşti Spedition UMB – Tehnostrade.

Sursa video: YouTube / Asociaţia Pro Infrastructură