Potrivit Comitetului Naţional de Vaccinare, acesta a emis o anumită circulară prin care cere tuturor centrelor de vaccinare să administreze serul celor de la AstraZeneca fără programare.

Astfel, persoanele care doresc să se imunizeze cu acest vaccin o vor putea face prin prezentarea la centrele de vaccinare cu buletinul.

Actualmente, centrele de imunizare care folosesc serul AstraZeneca sun aproape goale, iar coordonatorii lor au menţionat autorităţilor faptul că angajaţii de acolo stau efectiv degeaba.

Maxim 5 doze de vaccin AstraZeneca folosite zilnic în loc de 60

De asemenea, şi în Bistriţa, la centrul de vaccinare de la SVSU, acolo unde AstraZeneca estre administrat, în loc să se consume 60 de doze pe zi, se folosesc doar 4, 5.

Rata scăzută de imunizare cu acest vaccin este cauzată din pricina reticenţei oamenilor, ca urmare a multiplelor afirmaţii cu privire la reacţiile adverse ale acestui vaccin.

Ioan Turc: Bistrițenii se tem să se vaccineze cu Astra Zeneca! Centrul de la SVSU va deveni centru de vaccinare Pfizer

În contextul de faţă, respectiv cel al centrelor goale care dispun de nenumărate doze disponibile, Comitetul Naţional de Vaccinare a înaintat o circulară către absolut toate centrele de imunizare de pe teritoriul României.

„Membrii Comitetul Național de Vaccinare au decis că cine vrea să fie vaccinat cu serul Astra Zeneca poate merge la centre cu buletinul și poate fi imunizat. Dacă sunt persoane programate, acestea au prioritate”, scrie Digi24.ro

Conform datelor publicate pe platforma realizată de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, STS, în urmă cu 48 de ore, 65 de mii de locuri aferente imunizării cu vaccinul AstraZeneca erau neocupate, în timp ce pentru serul Pfizer, neocupate erau numai 50 de locuri.

Potrivit Bizday.ro, în acest moment, un număr de 590 de mii de persoane sunt înscrise pe listele de aşteptare, dintre care 550 de mii pentru vaccinul Pfizer, 27 de mii pentru serul Moderna şi numai 8.600 de oameni pentru AstraZeneca,