Primele  10.000 de doze de vaccin  urmează să ajungă în țara noastră astăzi, 25 decembrie, și vor fi suficiente pentru imunizarea a 5.000 de persoane. Avem practic asigurate şi doza iniţială şi doza de rapel”, a spus Gheorghiţă.

În prima etapă, lucrătorii din sistemul medical vor fi programați de către unitățile angajatoare și vor primi vaccinul împotriva noului coronavirus, urmând etapa a doua, unde persoanele peste 65 de ani și cei cu boli cronice vor putea să se programeze la medicul de familie sau prin intermediul direcțiilor de asistență din cadrul Consiliilor locale. Etapa a treia constă în vaccinarea populației generale. Cetățenii vor avea posibilitatea de a se programa prin platforma unică, la telefon sau individual prin sistemul online sau prin cel al medicului de familie.

,,Pentru anumite categorii, din motive pur medicale, nu se vor vaccina pentru că recent au trecut prin această infecţie. Dar rata de acceptare este una foarte mare în aceste unităţi medicale care sunt destinate îngrijirii pacienţilor cu COVID”, a indicat Valeriu Gheorghiţă. Lucian Bode, ministrul de Interne, a afirmat că vaccinurile vor ajunge chiar de Crăciun: Intră pe la Nâdlac și merg la Contacuzino”. Institutul Cantacuzino a primit autorizările necesare, dar şi lăzile cu gheaţă carbonică, în care serurile vor fi duse la centrele de testare din întreaga ţară.

Dozele vor veni din Belgia și vor fi însoțite de echipaje ale Ministerului Afacerilor Interne până la Cantacuzino.

Prima țară din lume care a început vaccinarea este Marea Britanie , care a aprobat noul vaccin împotriva COVID-19 distribuit de Pfizer și BioNTech. Autoritățile britanice au aprobat vaccinul în regim de urgență la începutul lunii decembrie, iar campania de vaccinare a început pe data de 8 decembrie. Prima persoană vaccinată a fost o femeie de 90 de ani, Margaret Keenan, într-un spital din Coventry.

La începutul anului 2021 se vor livra alte 600.000 de doze de vaccin destinate României, a precizat președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea, Valeriu Gheorghiță, pentru Mediafax. În ceea ce privește pregătirea centrelor de vaccinare medicul a afirmat faptul că lucrurile sunt aproape finalizate, camerele de stocare sunt pregătite, iar distribuirea de congelatoare unde vaccinul să fie păstrat în condiții optime s-a finalizat.