În cadrul ședinței Organizate de către CL Reșița, hotărârea referitoare la stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2021, a fost aprobată. Așadar, pentru persoanele fizice, cota impozitului pentru clădirile rezidenţiale va rămâne aceeași ca în 2020, de 0,15% din valoarea impozabilă a imobilului, iar pentru cele nerezidențiale, de 1%.

De asemenea, aceiași cotă este valabilă și pentru persoanele juridice pentru clădiri nerezidențiale, iar pentru cele rezidențiale, aceasta va fi de 0,2% din valoarea impozabilă a construcției respective.

„Taxele şi impozitele rămân identice cu anul precedent. Impozitele pe clădiri, terenuri, maşini au rămas toate la nivelul anului trecut. Nu am făcut nicio modificare”, a declarat la finalul şedinţei Consiliului Local, primarul Ioan Popa.

Reducere de 10% pentru plățile online

Autoritățile doresc ca în 2021 să mărească procentul de plăți online aferente taxelor și impozitelor locale, prin ghișeul.ro, motiv pentru care vor acorda anumite bonificații tuturor contribuabililor.

„Am avut o iniţiativă copiată, recunosc.

Copiem exemple de bune practici și le și menționez pentru că nu îmi place să plagiez, le preluăm și le transmitem mai departe. Am preluat-o de la Oradea și pentru anul 2021 va exista o reducere de 10% la impozitele și taxele plătite de fiecare entitate din Reșița, cetățeni, persoane fizice sau juridice, în cazul în care aceste plăți se fac online, prin ghiseul.ro.

Am observat că la Oradea plata online, pe varianta asta de discount de 10%, a dus la plata a peste 50% din taxe în online. În felul acesta s-ar degreva și biroul nostru, casieriile noastre de la impozite și taxe, dar în același timp începem să creăm această obișnuință, această modalitate de lucru pentru cetățeni.

Simplu, de acasă sau de la birou, să îşi plătească taxele online, să se acomodeze cu aceste instrumente. Sperăm ca această facilitate să determine şi în Reşiţa trecerea a cât mai multor plăţi în online”, a declarat primarul Ioan Popa.

Lipsa facilităților a cauzat diminuarea plăților online

Potrivit edilului, plățile online au ajuns între 3 şi 5%. „A fost o proporţie nemulţumitoare, dar şi pentru că oamenii nu aveau absolut nicio facilitate, niciun discount. Se pare că atunci când este un avantaj financiar oamenii reacţionează mult mai bine”.

Conform hotărârii Consiliului Local, o reducere vor avea și reșițenii care vor efectua plata taxelor și impozitelor pe clădiri, terenuri sau mijloace de transport prin poștă, la ghișeele instituției, sau prin ordin de plată, până la data de 31 martie, însă aceasta va fi de numai 5%.

Procentul de încasare a taxelor și impozitelor a ajuns la 90%

Cu privire la gradul de încasare a taxelor și impozitelor locale, în ultimii patru ani de zile acesta s-a majorat, ajungând de la circa 80% în 2016, la aproximativ 90% în prezent.

„Este un grad mulţumitor. Avem o echipă foarte bună la partea de impozite şi taxe care face mult teren. Am structurat inspectorii de specialitate care merg să adune banii din restanţe. Înainte erau pe străzi, pe cartiere.

Acum i-am orientat pe mari contribuabili, contribuabili medii, mici, persoane fizice, astfel încât să aibă de-a face cu oameni cu aceeaşi abordare, să nu treacă de la unul care nu şi-a plătit impozitul la maşini la o societate comercială, pentru că abordarea este complet diferită şi este vorba despre sume diferite de bani. Suntem mulţumiţi de gradul de încasare pe care îl avem”, a mai declarat primarul Ioan Popa.