Potrivit administratului, urmează să se amplaseze camere de luat vederi care vor transmite un semnal în dispeceratul poliţiei, la fiecare infracţiune: accident, agresiune, violență sau chiar aruncatul gunoaielor aiurea.

În lista de cheltuieli propuse pe anul 2021, din bugetul municipiului, apar 100.000 de lei pentru un proiect menit să facă „ordine”.

Ioan Peteleu, aparţinătorul proiectului

„E o propunere vizavi de siguranța cetățeanului. E un sistem integrat de supraveghere video care, prin inteligența artificială, sesizează dispecerul poliției. De exemplu, are loc o altercație pe stradă sau o agresiune, atunci aceste camere automat sesizează în dispecerat ce se întâmplă, unde anume, și se poate interveni rapid. E vorba de un proiect pe linia SMART CITY.

Vrem  să creștem siguranța cetățeanului. Bineînțeles, aceste camere pot detecta și alte aspecte de natura contravențiilor. De exemplu, ele pot detecta dacă cineva aruncă gunoaiele într-un loc în care nu este voie. Pot detecta un accident cu fugă de la locul accidentului.

Pot fi configurate multe contravenții și infracțiuni pe care aceste camere să le detecteze și automat să anunțe”, a explicat Ioan Peteleu.

Cum vor fi folosiţi banii

Suma alocată în 2021 asigură documentaţia studiului de fezabilitate, iar în situaţia în care se va putea implementa aşa ceva în judeţul Bistriţa, se va căuta finanţare prin POR, PNRR, etc.

„Practic noi pregătim acum tot ce putem pentru posibila finanțare prin POR și PNRR. Nu avem toate detaliile puse la punct, la nivel de detaliu. Noi facem câteva propuneri pentru SMART CITY și așteptăm ghidul pentru POR și PNRR”, a mai subliniat Peteleu.

Pentru monitorizarea parcărilor din municipiu, municipalitatea va aloca, tot pe linia SMART CITY, finanţele necesare, dar în acelaşi timp, acestea vor fi direcţionate şi către un sistem de management al traficului.

„Vrem să facem un sistem de monitorizare și semaforizare care să fluidizeze traficul, să înregistreze numărul de mașini care trec zilnic pe o anumită arteră, etc. De asemenea, acest sistem de management al traficului va monitoriza inclusiv pistele de bicicliști care vor fi făcute, pentru că nu avem atâția oameni care să le supravegheze”, a explicat Ioan Peteleu.

În cadrul dezbaterii publice care este programată în data de 12 aprilie, la ora 16:00, la sediul Primăriei, Ioan Peteleu a promis solemn că va da o serie de detalii persoanelor interesate de subiectul de faţă.