„Este o ordonanţă pe care o aşteaptă foarte mulţi români. Este vorba despre modificarea Ordonanţei 37 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori. Este vorba de prelungirea amânării plăţii ratelor la bancă. EBA, iniţial ne-a spus foarte clar că nu pot să fie prelungite decât pentru nouă luni de zile. A venit cu explicaţii şi acum vă putem spune că nu există limite pentru cei care pot să solicite, deci, da, maximum este nouă luni de zile.

Dacă ai avut nouă luni de zile rata amânată, nu mai poţi să o prelungeşti, dar ceilalţi pot să meargă până la nouă luni de zile şi partea bună este că sunt şi persoane care nu au făcut parte până acum, pot să aplice la această măsură”, a anunțat Cîţu în conferinţa de presă de la Palatul Victoria.

Precizările sunt doesebit de utile pentru evitarea confuziilor și pentru semnalul clar pe care Guvernul Cîțu îl oferă românilor. El a continuat, spunând că solicitările pentru suspendarea plăţii obligaţiilor pot fi transmise creditorului până la data de 15 martie 2021, acesta urmând a efectua analiza şi emite decizia până la cel târziu 31 martie.

„Condiţiile rămân cam aceleaşi, debitorii trebuie să declare pe propria răspundere scăderea veniturilor, încasărilor, cu minim 25% din ultimele trei luni anterioare solicitării suspendării obligaţiilor de plată prin raportare la perioada similară 2019-2020. Sunt aceleaşi condiţii, nu se schimbă aproape nimic, doar că prelungim perioada şi cei care au optat pentru mai puţin de nouă luni pot acum să meargă până la nouă luni de zile”, a mai afirmat premierul Florin Cîțu. De fapt, am putea rezuma că cei care au amânat plata ratelor deja pentru 9 luni nu mai pot cere o altă amânare, iar ceilalţi pot cere prelungirea amânării până la 9 luni, inclusiv cei care nu au aplicat până acum.

Potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR), 564000 de companii și persoane fizice au aplicat pentru amânarea plății ratelor, iar suma totală s-a ridicat la aproape 42 mililiare de lei, adică circa 15% din totalul creditelor acordate de bănci.