Printre construcțiile vizate, se numără și Magazinul Universal, cunoscut de către reșițeni drept „Universalul Vechi”, pe care Primăria are în plan să îl achiziționeze în cursul anului viitor.

Ridicat la intersecţia străzilor Mihai Viteazu şi Traian Lalescu,, magazinul a fost construit cu ajutorul muncitorilor localnici, iar inaugurarea a avut loc la data de 1 mai 1952. Începând cu anul 1989, centrul comercial a fost închis, astfel că, timpul și-a pus amprenta pe clădire, în consecință, aceasta s-a degradat, iar astăzi, a ajuns o epavă în toată regula.

Cu toate acestea, clădirea ar putea fi salvată de către Primăria Reșița în cursul anului 2021.

„Este un obiectiv etalon al oraşului Reşiţa, o clădire simbol pe care ne dorim să o luăm. Avem în plan să facem acolo un proiect pe cercetare-inovare împreună cu Facultatea de Medicină din Timişoara. Am transmis proprietarului că dorim să achiziţionăm imobilul şi vom comanda o evaluare în luna ianuarie. Sper să reuşim să ne înţelegem pe tema aceasta”, a declarat primarul Ioan Popa.

Cu toate acestea ,până în momentul respectiv proprietarul Magazinului Universal va fi nevoit să achite, şi în anul 2021, la fel ca anul acesta, un impozit majorat cu 500%.

„Atâta timp cât nu are nici măcar M-ul ăla pe Magazinul Universal, cu siguranţă va rămâne supraimpozitat. Când va ridica M-ul sus şi va mai face câteva lucrări serioase acolo, de estetică, vom mai discuta subiectul”, a punctat Ioan Popa. Imobilul în cauză aparține firmei Universal SA Reșița, al cărei acționar majoritar este cunoscutul om de afaceri Costel Ciobanu.

În total, 26 de clădiri publice sau rezidențiale din Reșița urmează să fie supraimpozitate în 2021, 12 dintre acestea cu 300%, iar 14 cu 500%.

„Clădirile sunt preponderent cam aceleași: Hotelul Semenic, Universalul Vechi, grădinița din Luncă, Romtelecom. Anul acesta a intrat şi Șura Ortacilor de la Secu, pentru că am început să ieșim din căile principale de acces în oraș şi din cele care sunt vizibile spre zonele perimetral”, a precizat primarul.

Totuși, există și anumite clădiri care au fost retrase de pe lista neagră pe care figurau în 2019, respectiv, 40 de clădiri care au fost cu succes reabilitate.

Potrivit lui Ioan Popa, „vestea bună este că 30% din imobilele de anul trecut au fost reabilitate sau modernizate şi au ieşit din evaluările noastre. Asta înseamnă că mulți agenți economici au înțeles de fapt care este scopul acestor supraimpozitări, nu să luăm noi mai mulți bani, ci să își pună clădirile la punct”.

De asemenea, conform celor declarate de către primar, în cadrul ultimei ședințe a Consiliului Local de anul acesta, odată cu intrarea în noul an se vor demara și acțiuni de evaluare a blocurilor de locuințe din oraș.

„La capitolul taxe şi impozite locale am făcut o modificare importantă: scutirea cu 100% timp de cinci ani de la plata impozitului pentru clădirile rezidenţiale, blocuri, pentru cei care decid să le anvelopeze, să refacă faţadele.

Începând de anul viitor, comisia din cadrul Primăriei va face o evaluare mai serioasă inclusiv la blocuri, iar acolo unde starea lor de degradare este accentuată, vom acţiona cu majorare de impozite de până 500%”, a declarat primarul Ioan Popa.