Guvernul francez a aprobat proiectul de lege împotriva islamismului radical și a adepților săi responsabili de numeroase atentate teroriste. Acest act normativ este menit să întărească principiile Republicii franceze în mai multe domenii: educație, justiție și siguranța cetățeanului, spun oficialii de la Paris.

Noua lege împotriva separatismului islamist a fost anunțată încă de la începutul lunii octombrie de președintele francez Emmanuel Macron, dar a fost criticată de unii lideri musulmani, în primul rând de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, dar și de voci din Statele Unite. Însă premierul francez Jean Castex spune că acest proiect de lege nu este un text împotriva religiilor, deci nici împotriva religiei musulmane.

„Noua lege a devenit necesară în urma atacurilor tot mai numeroase împotriva acelor principii care afectează capacitatea francezilor de a trăi pașnic”.

Premierul a oferit ca exemplu cazuri de copii retraşi din școală pentru a primi o educație comunitară, de asociații sportive care desfășoară acțiuni de prozelitism sau de asociații culturale care sfidează legile republicii.

Conform RADOR, pentru această lege promisă cu mai mult timp în urmă de președintele Emmanuel Macron, definitivarea inițiativei legislative s-a dovedit un exercițiu complicat într-o societate cu o compoziție etnică și religioasă atât de diversă cum este cea franceză, autorii fiind foarte atenți, începând cu titlul, să nu ofenseze și să nu încalce libertățile nimănui. Denumită mai întâi „împotriva separatismului” apoi de „consolidare a laicităţii”, legea privind întărirea principiilor republicane are drept obiectiv principal, după cum sublinia premierul Jean Castex, a aduce la zi separarea statului de biserică, principiu stabilit printr-o altă lege, votată tot într-o zi de 9 decembrie, în urmă cu 115 ani. Premierul a amintit că specificul laic al republicii franceze asigură libertatea tuturor de a crede sau de a nu crede în vreo religie şi face diferența între sfera publică și cea privată.

„Acest proiect de lege nu este un text împotriva religiilor și nici împotriva religiei musulmane. Dimpotrivă, este o lege a libertății, o lege care protejează, este o lege a emancipării față de fundamentalismul religios împotriva tuturor ideologiilor și derivelor care ar putea decurge din acesta”, a spus Jean Castex.

În linii mari, legea privind întărirea principiilor republicane sancționează incitarea la ură pe internet, punerea în pericol a vieții cuiva prin divulgarea de informații personale, precum și orice fel de presiune exercitată asupra funcționarilor și autorităților statului. Ea impune principiul neutralității religioase pentru angajații serviciilor publice, instituie educația obligatorie în școli de la vârsta de trei ani, limitând drastic educația la domiciliu pentru a evita îndoctrinarea religioasă a copiilor. Vor fi interzise cursurile facultative de limbi străine ținute de profesori trimiși de guvernele altor țări, organizate în general în afara cadrului școlar, fiind vizată, fără a fi numită însă, în special limba arabă. Reguli stricte și controale inclusiv financiare vor avea loc frecvent asupra funcționării moscheelor şi vor fi opriţi să mai oficieze serviciul religios imami sosiţi din străinătate care predică adesea idei periculoase. Unele asociații culturale și cluburi sportive, alimentate cu bani din țări musulmane şi care, în spatele unor pretinse activități civice, fac îndoctrinare islamistă, vor fi atent controlate, a explicat ministrul de Interne, Gérald Darmanin:

„De exemplu, 92% dintre locurile de cult musulman sunt gestionate de asociațiile culturale. Aceste asociații trebuie să declare în bilanțul lor contabil toate fondurile primite din străinătate. Nu dorim doar să le controlăm, ci să le și sprijinim. Vom folosi aceste instrumente pentru a le desființa pe cele considerate separatiste ca urmare a legăturilor lor cu fenomenul terorist sau cu anumite ideologii, și nu este vizat doar islamismul politic, ci şi celelalte culte”.