Ca urmare a unor ample misiuni desfășurate în punctul de trecere a frontierei, respectiv în zona de competență, polițiștii au descoperit în primele 11 luni ale acestui an un număr de 156 de vehicule furate sau căutate de către organele de lege, după cum urmează:

  • 122 autoturisme.
  • 19 microbuze.
  • 10 automarfare.
  • 2 motociclete.
  • 3 remorci

Cele mai multe dintre acestea au fost identificate la frontiera cu Ungaria, cu Republica Moldova, dar și la frontiera cu Bulgaria, respectiv:

  • P.T.F. Petea, judeţul Satu Mare.
  • P.T.F. Nădlac II, judeţul Arad.
  • P.T.F. Borş, judeţul Bihor.
  • P.T.F. Albiţa.
  • P.T.F. Sculeni.

Totodată, în aceiași perioadă au fost înregistrate 172 de infracțiuni comise atât de cetățeni români, cât și de străini, precum bulgari, italieni, ucrainieni, turci, englezi, norvegieni, moldoveni, polonezi și alții.

Potrivit legislației în vigoare, în toate situațiile semnalate au fost deschise dosare penale, iar autoturismele indisponibilizate în cadrul sediilor structurilor teritoriale ale Poliției de Frontieră, până în momentul finalizării cauzei.

Conform analizei din 2020, țările principale de proveniență a autoturismelor identificate de către autorități la frontierele țării au fost Germania, Italia, Marea Britanie și România. În marea majoritate a cazurilor, mașinile în cauză erau din gama de lux și cea mijlocie.

În genere, șoferii acestora au declarat pe parcursul cercetărilor faptul că nu erau în cunoștință de cauză în ceea ce privește raportarea de furt a mașinilor, ei fiind doar simpli „cumpărători de bună credință”, iar alții au spus că li s-ar fi oferit o anumită sumă de bani pentru a transporta autovehiculele în România, și, de asemenea, nu știau că acestea erau în atenția polițiștilor.

Pentru ca cele 156 de vehicule să fie identificate și indisponibilizate, Poliția de Frontieră a colaborat cu structuri similare din statele membre ale Uniunii Europene.

Printre mașinile care au pătruns pe teritoriul României se numără două TESLA, cu o valoare de piață între 250.000 și 280.000 de euro, căutate de către norvegieni și identificat, unul dintre acestea, de autoritățile române, în comuna Margina din județul Suceava. În ceea ce privește a doua mașină, aceasta a fost văzută circulând pe străzile din Iași, motiv pentru care s-au dispus verificările necesare.

Mărcile cele mai consacrate care fac de regulă obiectul acestor infracțiuni sunt BMW, Mercedes, Audi, Range Rover sau Alfa Romeo, de obicei, modele cât mai recente.

Sursa video: Aradon.ro