Muzeul Naţional Brukenthal a fost închis pe perioada carantinei instituite în Sibiu din cauza COVID-19. Ca urmare a scăderii ratei de infectare, măsura carantinării a fost ridicată luni, 14 decembrie , atât în municipiul Sibiu, cât şi în celelalte localităţi afectate.

Potrivit anunţului publicat pe pagina de Facebook a instituţiei :

„Începând de astăzi, 16.12.2020, Muzeul Naţional Brukenthal îşi redeschide porţile pentru vizitatori! Puteţi vizita Palatul Brukenthal, Muzeul de Istorie, Muzeul de Istorie Naturală, Muzeul de Istorie a Farmaciei şi Muzeul Cinegetic. Programul de funcţionare este de miercuri până duminică, orele 9,00 – 17,00 „.

Astfel, se pot vizita colecţiile baronului Brukenthal, dar şi expoziţiile temporare de la următoarele sedii: ‘Pe acoperişul României. Turismul montan şi viaţa la munte, la începutul veacului trecut’ – Cabinetul de Cartografie, Palatul Brukenthal; ‘Carte franceză din colecţia lui Samuel von Brukenthal’ – Cabinetul de Cartografie, Palatul Brukenthal; ‘Joannes Kájoni 390’ – în prima curte a Palatului Brukenthal. La Muzeul de Istorie Naturală se poate vizita expoziţia temporară ‘Explorator în muzeu”’, după cum ne-au informat reprezentanţii Muzeului Naţional Brukenthal.

Ca fapt divers, în fiecare joi au loc pe Instagram discuții realizate de domnul Bogdan Runcan, unul dintre curatori, și invitații săi, la care e invitat să participe şi publicul.

Aşa cum se ştie, întreaga structură a Muzeului Naţional Brukenthal de astăzi a evoluat în timp dintr-un nucleu unic: colecţiile baronului Samuel von Brukenthal şi dintr-o locaţie unică: Palatul Brukenthal.
Prin testament, baronul von Brukenthal a lăsat moştenire palatul, împreună cu colecţiile de artă şi cu restul averii sale unuia dintre descendenţii săi, el neavând urmaşi direcţi. În cazul în care aceştia n-ar fi avut, la rândul lor, copii, averea ar fi urmat să fie preluată de Biserica Evanghelică, iar palatul să devină un muzeu deschis publicului larg. Iar acest eveniment s-a şi petrecut în anul 1817.
Pe parcursul secolului al XIX-lea, principala preocupare a muzeului a fost aceea de conservare a patrimoniului existent şi de lărgire a colecţiilor principale prin intermediul achiziţiilor, dar şi de înfiinţare de noi colecţii, mai ales în sfera culturii săseşti.
În anul 1948, muzeul a fost naţionalizat, devenind proprietatea statului comunist român.
Tot în anul 1948, Societatea Transilvăneană pentru Ştiinţele Naturii din Sibiu îşi încetează activitatea, muzeul aflat sub patronajul acesteia fiind inclus în patrimoniul naţional. În anul 1957, Muzeul de Ştiinţele Naturii devenea parte a Muzeului Brukenthal.
Muzeul Cinegetic “August von Spiess” s-a deschis în anul 1966, iar şase ani mai târziu – Muzeul Farmaciei.
În anul 1988 a fost inaugurată Secţia Istorie a Muzeului Naţional Brukenthal, în prezent Muzeul de Istorie, în Casa Altemberger.
Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal este cea mai recentă locaţie (2006).