Ziarul ungar ”Népszava” a relatat încă din luna noiembrie anul trecut că la sfârșitul anului Guvernul ungar a urgentat negocierile pentru ca până la sărbătorile de Crăciun să fie semnat acordul, deoarece din cauza disputelor politice Guvernul ungar nu a vrut să renunțe sub nicio formă la această sursă externă deosebit de importantă. Astfel că pe 21 decembrie a fost semnat un acord bilateral privind Fondul suveran al Norvegiei.

108,9 milioane de euro pentru programe privind inovarea

Conform acordului, Ungaria poate folosi în total 108,9 milioane de euro pentru programe privind inovarea, învățământul și competitivitatea, precum și pentru reducerea disparităților sociale, consolidarea drepturilor și libertăților fundamentale și pentru crearea unei economii bazate pe emisii de dioxid de carbon diminuate.  În vederea elaborării programelor de specialitate (care vor asigura baza pentru finanțarea viitoarelor proiecte) guvernele Norvegiei și Ungariei au colaborat, se mai arată în ordonanța Guvernului ungar.

Cu scopul menţinerii relațiilor cu organizația norvegiană pentru gestionarea programului, în calitate de Operator de Fond, din partea ungară a fost desemnat Ministerul pentru Inovare și Tehnologie. Utilizarea în mod corespunzător a finanțărilor alocate din fondurile norvegiene vor fi supravegheate de Direcția Generală de la Bruxelles pentru verificarea folosirii și a altor finanțări din afara UE.

În legătură cu utilizarea resurselor financiare ale acestui fond suveran va decide un organism selectat pe baza unor propuneri despre care cele două guverne trebuie să ajungă la un numitor comun. Între guvernele Norvegiei și Ungariei au avut loc dispute din 2014 în legătură cu Fondul suveran al Norvegiei.

Parlamentul ungar abia în 2014 a adoptat legea care a stigmatizat organizațiile societății civile, sprijinite și din străinătate, după care Autoritatea Națională a Vămilor (NAV) a întreprins verificări în multe organizații similare, în urma cărora a suspendat procedura fiscală a acestora.

Reprezentanții NAVși poliția au efectuat percheziții la sediul multor ONG-uri, numite de guvern ”sorosiste”, ba mai mult, a fost pus sub acuzare președintele Fondului pentru Ecologie care a gestionat finanțările de la Fondul suveran al Norvegiei, Veronika Móra, însă verificările s-au încheiat de fiecare dată fără rezultate.

https://nepszava.hu/3106656_megjelent-a-kormanyrendelet-indulhat-a-norveg-alap

Traducerea: Rozália Gănciulescu/rganciu/cciulu