În urma unui atac produs în Burkina Faso, trei jurnaliști europeni au fost asasinați. Doi dintre ei erau cetățeni spanioli, iar celălalt era irlandez.

Potrivit Agenției France-Presse şi  cotidianul Ouest-France, cei trei jurnaliști au fost asasinați în cursul unui atac produs în Burkina Faso.

„Este regretabil, dar cei trei occidentali au fost executaţi de terorişti. Persoanele din imaginile difuzate de grupuri armate au fost identificate ca fiind cei trei occidentali dispăruţi de ieri”, a declarat marţi un oficial din cadrul serviciilor de securitate din Burkina Faso.

Trei jurnaliști și-au pierdut viața în urma unui atac

Premierul Spaniei, Pedro Sanchez, a confirmat moartea celor doi jurnaliști spanioli și a transmis condoleanțe familiilor îndoliate.

„Cea mai proastă veste ne-a fost confirmată. Avem toată afecţiunea pentru rudele şi apropiaţii lui David B. şi Roberto F., asasinaţi în Burkina Faso”, a transmis marţi Pedro Sanchez, prin Twitter.

Cei doi spanioli și irlandez, împreună cu un militar local au fost dați dispăruți încă de luni. Cei trei au însoțit membrii unei patrule antibraconaj în estul statului Burkina Faso. În urma atacului alte trei persoane au fost grav rănite în zona Fada N’Gourma-Pama, în estul Burkinei Faso.

Atacul terorist nu a fost revendicat, dar în Burkina Faso sunt active numeroase grupuri islamiste afiliate reţelelor teroriste Al-Qaida în Magrebul Islamic şi Stat Islamic.

În întreaga lume, în anul 2020 au murit peste 50 de jurnaliști în circumstanțe directe legate de profesia lor. Organizația ”Reporteri fără Frontiere” avertizează că ziariștii sunt tot mai des ținta asasinatelor.

Chiar dacă zonele de război și criză au fost, până nu de mult, principalele locuri unde jurnaliștii își pierdeau viața, în 2020 aproape șapte din zece jurnaliști au murit în țări unde domnește pacea.

Reamintim că în Burkia Faso au fost asasinați trei jurnaliști, doi spanioli și un irlandez. Ei au însoțit membrii unei patrule antibraconaj în estul statului Burkina Faso.