Norvegia, alături de Danemarca, au renunțat definitiv la vaccinul AstraZeneca după mai multe complicații grave ce au apărut la persoanele vaccinate cu acest ser. De asemenea, suspendarea pentru serul Johnson & Johnson este menținută, relatează Le Figaro.
Slovacea a suspendat vaccinările cu prima doză cu serul de la AstraZeneca după decesul unui pacient.
În ciudat tuturor acestor lucrui, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă continuarea vaccinării cu AstraZeneca. Ambele susțin că beneficiile sunt mult mai mari decât riscurile.
Norvegia a renunțat la vaccinul AstraZeneca
Pe 11 martie, Norvegia a suspendat utilizarea vaccinului AstraZeneca după ce au apărut mai multe cazuri de tromboză atipică. Chiar dacă este menținută suspendarea vaccinului american, Oslo nu renunță la vaccin.
„Vrem să punem în aplicare stocuri de urgenţă pe care să le putem folosi dacă infecţiile cresc sau dacă există eşecuri în livrările de la alţi producători de vaccinuri”, a spus premierul Solberg.
Din cele 135.000 de vaccinuri făcute în Norvegia cu AstraZeneca au fost raportate 8 cazuri de tromboză severă, dintre care patru au fost letale. Aceste cazuri au fost depistate la persoane tinere și sănătoase.
Conform unor studii realizate de Danemarca și Norvegia, în urma administrării dozei cu AstraZeneca, s-a constat o ușoară creștere a frecvenței cheagurilor de sânge, relatează Mediafax.
Marți, 11 mai, Slovacia a suspendat vaccinările cu prima doză de vaccin AstraZeneca. Specialiștii au precizat că urmează să examineze moartea unui pacient. El ar fi murit din cauza unui cheag de sânge, după ce a primit serul de la AstraZeneca.
„Numai persoanele care aşteaptă a doua doză sunt vaccinate în prezent cu AstraZeneca. Utilizarea serului acestei companii cu prima doză a fost suspendată”, a anunțat Ministerul Sănătăţii.
Tot marţi marţi, multe state braziliene au anunţat că au suspendat vaccinarea femeilor însărcinate cu serul produs de AstraZeneca. În România, vaccinarea cu AstraZeneca continuă.