Proiectul de lege a fost depus, joi, 15 aprilie, de parlamentarii USR PLUS Oana Țoiu și Radu Molnar.

„Venim în faţa românilor cu un proiect care să încurajeze vaccinarea. Suntem conştienţi că e singura variantă pentru a scăpa de pandemie. La cerere, angajaţii vor avea o zi liberă pentru a se vaccina. Proiectul arată că USR PLUS şi coaliţia de guvernare se aşează pe drumul combaterii pandemiei. Ştim că sunt mulţi români care s-au vaccinat la centre în afara localităţii lor, aşa că venim în întâmpinarea acestei probleme cu o iniţiativă legislativă”, aprecizat deputatul USR PLUS Radu Molnar, membru în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, potrivit aradon.ro

Încă o zi liberă pentru români. Cine poate sta acasă

Concret, inițiativa legislativă prevede ca ziua liberă să fie plătită de angajator, în cazul celor care aleg să se imunizeze anti-COVID.

Iată un extras din proiectul de lege depus la Camera Deputaților.

 o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, în ziua vaccinării, în cazul angajaţilor;

 o zi scutire de frecvenţă, în ziua vaccinării, în cazul elevilor, studenţilor şi militarilor;

De asemenea, pot beneficia de o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, şi unul dintre părinţi în ziua vaccinării copilului cu vârsta de până la 14 ani sau a copilului cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani.

Parlamentarii UDMR sunt în dubiu

Proiectul a început să fie deja contestat. Voci din UDMR susțin că este o propunere discriminatorie, având în vedere că vaccinarea anti-COVID este voluntară la acest moment.

Cu toate acestea, liderii coaliției nu exclud ca vaccinarea împotriva virusului ucigaș să devină obligatorie. Ultima decizie CEDO, prin care se stipulează că vaccinarea obligatorie este legală, i-a făcut să se gândească că acest lucru s-ar putea întâmpla și în România.