Bihor. Încălzire fără poluare. Investiţie de 32,3 milioane euro la CET Oradea

Primarul municipiului Oradea, Florin Birta, și ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, au semnat marţi contractul de finanțare pentru proiectul „Unitate de producție cogenerare de înaltă eficiență pentru înlocuirea blocului 1 existent”, prin care va fi modernizat blocul de cogenerare al CET, fiind instalată o sursă nouă de producere a energiei electrice şi termice.

”Calitatea serviciului public de alimentare a populaţiei cu energie termică în sistem centralizat, precum şi volumul acestui serviciu prestat influențează în mod major calitatea vieții populației orașului, de funcționarea adecvată a sistemului de încălzire local depinzând asigurarea apei calde menajere și confortul termic pe durata sezonului rece pentru mai mult de 70% din populația Oradiei”, menționează comunicatul municipalității orădene.

Anul trecut, municipalitatea a efectuat demersurile necesare pregătirii aplicației de finanțare, obținerii avizelor și acordurilor necesare, finanțarea urmând să fi suportată în procent de 85% din fonduri guvernamentale, mai precizează sursa citată.

Valoarea contractului de finanțare este de 157,6 milioane de lei (TVA inclus).

85% din valoarea proiectului va fi finanțată de Ministerul Dezvoltării

Potrivit aceluiași comunicat al municipalităţii, Oradea va beneficia din partea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, de o finanţare de 134 milioane lei, reprezentând 85% din valoarea proiectului.

Diferenţa de 15% urmează să fie acoperită din bugetul local cu titlu de contribuţie proprie (23,6 milioane lei) şi cheltuieli neeligibile (10,1 milioane lei).

Concret, investiţia vizează înlocuirea grupului energetic de cogenerare G1 din CET, format dintr-un cazan şi o turbină pe gaz, ambele cu durata normată de viaţă expirată, informează Bihoreanul .

Echipamentele grupului au fost date în folosinţă în 1966. Cazanul a adunat peste 320.000 ore de funcţionare, iar turbina cam 310.000 ore de funcţionare.

Bihor. Încălzire fără poluare. Investiţie de 32,3 milioane euro la CET Oradea

Vechiul grup G1 va fi înlocuit cu patru motoare termice în cogenerare, cu funcţionare pe gaze naturale, cu capacitate electrică de 25 MW,  şi două cazane cu apă fierbinte (CAF) cu capacitatea de 25 MW fiecare.

După finalizarea lucrărilor, estimată în 2023, noile cazane vor fi puse în funcţiune după necesităţi împreună cu noua turbina pe gaz a orașului pusă în funcţiune de municipalitate în 2016 cu finanţare europeană.