AFP relatează că cele două țări din Asia Centrală, Tadjikistan și Kârgâzstan, au încheiat un armistițiu după o înfruntare ce s-a soldat cu un mort și zeci de răniți.

Joi, Kârgâzstanul a anunțat că a semnat acordul de neagresiune cu Tadjikistanul după mai multe confruntări directe.

″În urma negocierilor între miniştrii afacerilor externe kârgâz şi tadjic, s-a convenit un armistiţiu complet începând cu ora 20.00 (14.00 GMT) şi revenirea trupelor la precedentele locuri de desfăşurare”, a precizat diplomaţia kârgâză.

Anunțul a venit la doar câteva ore după mai multe schimburi de focuri dintre cele două țări din jurul enclavei tadjice Voruh, din Kârgâzstan. Această zonă este cunoscută ca fiind un câmp deschis între cele două țări.

31 de cetăţeni kârgâzi au fost răniţi în aceste lupte, iar unul a murit, mai informează AFP. De asemenea, două persoane au fost rănite grav.

Conflict între Kârgâzstan şi Tadjikistan

Autorităţile kârgâze au precizat că au cucerit un post de frontieră, drept răspuns la bombardamente care au provocat un incendiu la postul lor de frontieră, potrivit Agerpres.

Peste 600 de săteni au fost evacuați din apropierea de frontieră spre orașul Batken de către comitetul internaţional al Crucii Roşii (CICR) şi Semiluna roşie. Principala putere regională, Rusia, a anunţat prin vocea purtătoarei de cuvânt a diplomaţiei sale că “urmăreşte situaţia”.

Ministerul de Externe din Uzbekistanul vecin, ţara cu cea mai mare populaţie din Asia Centrală, a făcut apel la rândul său la o ”încetare imediată ostilităţilor” şi şi-a oferit ajutorul pentru soluţionarea crizei.

Aceste conflicte din zona respectivă nu sunt o noutate. De peste trei decenii, conflictele din Asia Centrală reprezintă o adevărată problemă pentru milioanele de oameni din țările respective. Țări sunt măcinate de conflicte interioare, sărăcie și corupție, iar Organizația Națiunilor Unite îndeamnă la calmarea tensiunilor dintre cele două țări pentru evitarea unui conflict de amploare.

Reamintim că cele două țări au semnat un armistițiu cu doar câteva ore după ce s-au confruntat direct.