Persoanele care doresc să se vaccineze într-un cabinet medical de familie trebuie să anunțe din prealabil medicul.

De asemenea, reacțiile adverse se vor raporta la medicul de familie, iar persoanele imunizate primesc adeverință de vaccinare, relatează antena3.ro.

Direcția de Sănătate Publică va trimite dozele de vaccin la toate cabinetele medicilor. Medicii vor comunca câte persoane sunt înscrise, iar DSP-ul livrează necesarul pentru fiecare cabinet în parte.

Vaccinarea în cabinetele medicale de familie se va face cu AstraZeneca

Serul cu care vor fi imunizați cei care vor dori să se înscrie pe listele medicilor de familie este, în principal, cel de la AstraZeneca.

Totodată, autoritățile au anunțat că se va folosi și serul produs de compania americană Johnson&Johnson. Datorită problemelor pe care le-au întâmpinat, Agenția Europeană pentru Medicamente a anunțat că își va da abia marți avizul cu privire la acest vaccin.

Miercurea trecută au ajuns în țara noastră 60.000 de doze de vaccin Johnson&Johnson. În județul Timiș a început, în luna aprilie, vaccinarea în cabinetele medicilor de familie. În campanie au fost înscriși 50 de medici, din zona metropolitană. Cabinetele lor au primit 5.000 de doze de vaccin.

De asemenea, Guvernul României va aloca 30 de lei fiecărui medic pentru fiecare pacient vaccinat. La Timișoara, primarul Dominic Fritz a anunțat că va completa cu 40 de lei pentru fiecare imunizare efectuată.

Valeriu Gheorghiță, despre AstraZeneca

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a precizat că AstraZeneca este un vaccin sigur și nu se va retrage.

„Nu s-a pus problema să se retragă complet acest tip de vaccin. Dacă se va decide o impunere a unei limite de vârstă de la care să nu se mai administreze vaccinul de la AstraZeneca şi există persoane care au primit prima doză şi sunt sub acea limită de vârstă, se va lua o decizie privind schema de vaccinare.  Dacă se continuă cu acelaşi vaccin sau se va continua cu un alt tip de vaccin, după exemplul Germaniei.

Rapelul pentru vaccinul de la AstraZeneca se poate extinde pe o perioadă de până la trei luni, chiar şi peste, ” a precizat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul vaccinării anti- COVID în România.