India – Examen online voluntar  pe tema ”Știința Vacii”

În timp ce la noi în România noul plan-cadru de învățământ prilejuiește discuții aprinse și nemulțumiri, în India a fost anunțat un examen online voluntar la nivel național care are tema ”Știința Vacii”.

India va organiza luna viitoare, în premieră, un examen online voluntar la nivel naţional având ca temă „ştiinţa vacii”, un demers menit să promoveze şi să protejeze animalul considerat sacru de majoritatea hindusă din ţară, a relatat vineri DPA, citată în România de capital.ro și de Agerpres.

Secțiunile controversate din conținutul programei au fost revizuite sau înlăturate

Între timp, programa anunţată pentru examen a creat ambiguități și a declanşat însă o serie de controverse, unele relatări din media atrăgând atenţia asupra unor pasaje care conţin afirmaţii fără niciun caracter ştiinţific, precum cea conform căreia laptele de vacă ar conţine urme de aur sau că seismele se produc din cauza sacrificării vacilor.

Deosebit de sensibili la critici, inițiatorii au procedat la reviziurea programei prin înlăturarea secțiunilor problematice. „Media au relatat despre unele secţiuni controversate, inclusiv despre cutremure din cauza sacrificării vacilor, aşa că am iniţiat o revizuire. Vom publica materialul, precum şi cărţile recomandate pe site în următoarele zile, pentru a-i ajuta pe candidaţi să se pregătească pentru examen”, a precizat un reprezentant al comisiei.

Examen cu durata de o oră disponibil în douăsprezece limbi regionale, pe lângă hindusă și engleză.

Examenul inedit din data de 25 februarie se va adresa copiilor, adulţilor şi cetăţenilor străini şi urmează să fie organizat anual, după cum a precizat Rashtriya Kamdhenu Aayog (RKA), de la comisia naţională pentru bunăstarea vacilor, înfiinţată de guvernul naţionalist hindus aflat la putere. Examenul va avea durata de o oră, va conţine întrebări cu răspunsuri multiple şi va fi disponibil în douăsprezece limbi regionale, pe lângă hindusă şi engleză, a declarat pentru DPA purtătorul de cuvânt al comisiei, Pureesh Kumar.Potrivit The Hindu, participarea la examen este gratuită.

Vaca este considerat un animal sacru și nobil în India și majoritatea hindusă a țării pretinde că o respectă și divinizează. Uciderea sau sacrificarea ei este considerat un păcat deosebit de mare. Totuși, India este în profunzimile ei o țără săracă, cu o populație majoritară subeducată.

Examenul ar avea ca scop „creşterea nivelului de conştientizare în masă cu privire la vacile domestice, trezirea curiozităţii indienilor cu privire la vaci şi o mai mare conştientizare privind potenţialul neexplorat şi oportunităţile de afaceri pe care le poate oferi o vacă, chiar şi după ce încetează să mai dea lapte”, au declarat reprezentanții comisiei naționale.

Candidaţii la examen cu cele mai bune rezultate, pentru a fi distinși și încurajați, urmează să primească certificate şi premii, notează DPA şi The Hindu.