Industria Hotelieră cere autorităților reducerea taxelor sau anularea lor în perioada 2021-2025. Hotelierii au precizat că se ajunge la o situație absurdă de a plăti taxe și impozite, când afacerile nu funcționează datorită restricțiilor impuse datorită COVID-19.

Manifestul este adresat premierului Florin Cîțu, celor două camere ale parlamentului și președintelui CNSU, Raed Arafat.

Federația Industriei Hoteliere din România a transmis mai multe propuneri de salvare a hotelurilor ce au fost afectate grav de măsuriile impuse de autorități.

„Semnatarii acestui Manifest reprezintă o parte semnificativă a domeniului hotelier din România ca număr de camere deţinute în inventarul operaţional, de metri pătraţi, suprafaţa construită, de investiţii noi în standarde europene, cu o valoare ce depăşeşte 1 miliard de euro, ca nivel de taxe plătite, sau grad de conformare fiscală şi, ce este esenţial, ca dedicaţie dovedită timp de trei decenii pentru acest domeniu de activitate. (…)

Ordinea în care măsurile solicitate sunt prezentate mai jos reprezintă exact ordinea priorităţilor manifestate de investitorii acelui miliard de euro menţionat la începutul mesajului”, au precizat hotelierii, informează G4Media.ro.

Reducerea sau anularea taxelor pe perioada 2021-2025

Hotelierii au propus, în primul rând, reducerea taxelor locale pe activele hoteliere în perioada 2021- 2025.

„În situaţia funcţionarii fără restricţii majore, OUG nr. 69 din 2020 care a permis reducerea taxelor locale cu până la 50% s-a lovit de lipsa de înţelegere şi de resurse a autorităţilor locale. La acest moment nu mai există nici cadrul legal pentru a face acest lucru în 2021 şi în anii următori. (…)

Existenţa unui fond de compensare a administraţiilor locale cu echivalentul acestor reduceri sau implementarea unui program de ajutor de minimis ar putea fi soluţia cu care s-ar putea susţine domeniul hotelier din perspectiva impozitelor locale. Mai mult, prevederea privind reevaluarea la cinci ani nu este respectată de multe autorităţi locale care solicită reevaluarea tot la trei ani, sau majorează semnificativ impozitul, în plină criză”, afirmă aceştia.

De asemenea, o altă cerință este anularea taxelor locale pe perioada carantinării sau interzicerii desfășurării activității. Conform documentului transmis de către hotelieri, sunt vizate taxele pentru promovare, pentru terase și taxe pentru avizele de funcționare.

Anularea sau reducerea taxelor salariale pentru angajații din hoteluri în perioada 2021-2025

În al doilea rând, Federația Industriei Hoteliere din România cere ca taxele salariale pe aceeași perioadă menționată să fie anulate.

„Este mai mult decât evident că în această perioadă industria ospitalităţii a pierdut circa 40% din angajaţi, care au migrat spre alte domenii de activitate sau sunt deja în şomaj.

Criza de personal de la momentul aşteptatei reveniri economice va fi şi mai mare decât înainte de pandemie şi o anulare a taxelor pe salariul minim şi o reducere a taxelor pentru salarii nete de până la 2800 lei pentru angajaţii din turism ar putea fi singura soluţie pentru a putea plăti salarii atractive şi astfel domeniul hotelier să-şi poată recupera foştii angajaţi sau să găsească alţii calificaţi”, se arată în document.

Ajutor din partea statului pentru revenirea la normal a activităților hoteliere

Hotelierii au cerut, de asemenea, acordarea de stimulente pentru noi investiții în domeniul hotelier, tot în perioada 2021-2025.

Investiţiile în domeniul hotelier generează atât locuri de muncă directe, dar şi în domeniile colaterale. Investiţiile membrilor FIHR sunt asumate cu recuperare pe termen lung şi foarte lung, reprezentând 98% capital românesc.

Ne putem inspira împreună de pe diferite alte pieţe europene care acordă de mult timp astfel de stimulente, pregătind deja pachete noi pentru situaţia actuală de criză. Toţi aceşti investitori locali pot alege să-şi continue efortul pe piaţa locală, sau să testeze acele pieţe mai deschise şi mai atractive pentru investiţii hoteliere”, au conchis reprezentanții hotelieri.

O altă soluţie este asumarea urgentă a principiilor certificatului digital de călătorie (certificatul verde), precum şi promovarea destinaţiilor din România.