INFOSTART.HU (18 ianuarie) – La un eveniment de presă, care a avut loc luni, la Budapesta, Péter Szijjártó a spus referitor la inițiativa Minority SafePack că aceasta a fost importantă pentru comunitățile maghiare de dincolo de granițele Ungariei, dar Comisia Europeană a respins-o, ceea ce este ”rușinos”, deoarece imigranții ilegali care sosesc în Europa beneficiază de toate ajutoarele, dar în momentul în care minoritățile naționale autohtone din Europa au nevoie de sprijin, Bruxelles-ul ”le întoarce spatele”.

Péter Szijjártó a anunțat, totodată, că vineri va pleca la Moscova, deoarece expiră acordul privind achizionarea gazelor naturale pe termen lung. La Moscova va discuta, printre altele, cu omologul său rus, cu ministrul sănătății și al energiei, precum și cu conducerea companiei Gazprom. Oficialul ungar a mai subliniat că negocierile privind vaccinul anti-COVID-19, precum și achiziționarea acestora se desfășoară conform unui calendar foarte clar.

Vaccinul anti-COVID19

Despre ce fel de vaccin poate fi folosit în Ungaria, nu decid politicienii, ci specialiștii. Dacă ei decid că un tip de vaccin poate fi utilizat, Guvernul are obligația să achiziționeze, deoarece transportul vaccinului din achizițiile centrale ale UE se desfășoară într-un ritm foarte lent, a mai spus Péter Szijjártó, care a menționat: Guvernul ungar poartă discuții cu China și Rusia și dacă și autoritatea ungară va emite autorizația necesară, contractele vor fi încheiate pentru achiziționarea vaccinurilor din țările amintite, dar până atunci nu se poate vorbi despre o cantitate exactă.

Este o chestiune de strategie cu care categorie de populație începe o țară vaccinarea. În China, au fost vaccinate persoanele cu vârsta cuprinsă între 18-59 de ani, dar au autorizat și vaccinarea persoanelor mai în vârstă, a subliniat ministrul de externe. Péter Szijjártó a mai declarat că încă nu au primit invitație pentru a participa la investirea noului președinte american.

Este interesul Ungariei ca noul președinte american să aibă succes, iar sistemul de relații ungaro-americane să fie la un nivel înalt, așa cum a fost în perioada anterioară de patru ani, a mai afirmat oficialul ungar, care a adăugat că ”îi țin pumnii pentru ca noul președinte al Uniunii Creștin-Democrate (CDU) să aibă succes, deoarece succesul Germaniei contribuie substanțial la succesul Ungariei.

Sursa: https://infostart.hu/gazdasag/2021/01/18/moszkvaba-utazik-szijjarto-peter/rganciu/rlambru

Traducere: RADOR