Direcţia de Sănătate Publică Arad a început în urmă cu mai multe luni să lucreze la un proiect pentru degrevarea personalului instituţiei de volum mare de muncă, pentru efectuarea anchetelor epidemiologice. Astfel, robotul „Florina” a fost creat.

Pe tot parcursul pandemiei de coronavirus, instituţia a trebuit, în acele momente în care numărul cazurilor de Covid era în creştere, să utilizeze forţă voluntară, precum medici de familie şi studenţi la medicină, pentru a putea realiza anchetele epidemiologice într-un timp scurt de la confirmarea pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus.

Având în vedere această situaţie, ideea „creării” unui robot cu inteligenţă artificială care poate efectua apeluri la zeci de persoane în acelaşi timp, a luat cu rapiditate naştere.

DSP Arad despre robotul „Florina”: „Avem însă nevoie de legislație ca să putem să folosim acest robot”

Minunea tehnologică a DSP Arad se numeşte „Florina”, iar aceasta ar urma să devină operaţională după o perioadă de testare, în contextul în care ar exista şi o legislaţie în acest sens, care să permită implementarea proiectului de faţă.

„Robotul Florina folosește inteligența artificială, el poate să sune într-un timp scurt, câteva sute sau mii de persoane și să facă o anchetă epidemiologică exact după întrebările pe care noi le folosim.

Practic, creșterea numărului de cazuri duce la nevoia unei astfel de alternative în direcțiile de sănătate, pentru că aplicația apelează în 15 minute, în cazul nostru, 300 de pacienți. Pentru un număr de zece medici acest lucru ar dura o zi întreagă. Și tot ceea ce face acest robot, se stochează în format electronic, nu mai trebuie completate manual fișele pentru fiecare caz în parte.

Robotul are un grad de eroare foarte mic, noi putem urmări toate datele și indicatorii, iar la persoanele care nu finalizează ancheta, de exemplu, putem interveni uman. Avem însă nevoie de legislație ca să putem să folosim acest robot. Și, practic, acesta este viitorul și normalitatea, să mergem mai departe, să nu rămânem la stadiul de hârtii”, explică dr. Horea Timiș, directorul DSP Arad.

Cum funcţionează robotul

Odată confirmată identitatea persoanei, „Florina” va adresa pacientului mai multe întrebări pentru stabilirea listei contacţilor direcţi, împrejurărilor în care persoana pozitivă s-ar fi putut infecta, data apariției primelor simptome, felul simptomelor, etc.

Eficientizarea muncii

Utilizarea cu succes a unei astfel de tehnologii ar eficientiza munca, din moment ce Florinei i-ar lua numai un sfert de oră să facă ceea ce în prezent fac cinci persoane timp de o zi întreagă.

Cu toate acestea, se pare însă că legislaţia nu este momentan pregătită pentru un astfel de pas.