În primele zece luni ale anului, deficitul balanței comerciale a depășit 14,8 miliarde de euro, fiind cu peste 825 de milioane mai mare decât în perioada similară a lui 2019, conform datelor Institutului Național de Statistică. Exporturile au însumat peste 51 de miliarde de euro, în scădere cu 12,2 procente comparativ cu perioada 1 ianuarie – 31 octombrie a anului trecut, iar importurile au atins aproape 66 de miliarde, fiind în scădere cu 8,7%; în primele zece luni, ponderi importante în structura exporturilor și importurilor au fost deținute de grupele de produse mașini și echipamente de transport, respectiv alte produse manufacturate. Valoarea schimburilor de bunuri cu țările Uniunii Europene reprezintă în continuare aproape trei sferturi din total.

Președintele Asociației Exportatorilor și Importatorilor din România, Mihai Ionescu, spune că deficitul din octombrie a fost al doilea cel mai mare din acest an, după cel înregistrat în martie și consideră că la final de 2020 deficitul balanței comerciale va ajunge la o valoare situată în jur de 19 miliarde de euro.

Mihai Ionescu: „Avantajul este că le merg foarte bine exporturile de servicii, unde avem speranța să realizăm aproape 10 miliarde excedent de balanță comercială. Cel mai bine au mers cele din ITC. Din păcate, nu au mai mers atât de bine cum mergeau în alți ani transporturile, din cauza reducerii volumului de transport în comerţul internaţional, dar şi a măsurii care a intervenit din vară privind pachetul de mobilitate, prin care s-au adus restricţii în privinţa șoferilor din România și nu numai din România, din țările din Est. Ţările dezvoltate au introdus nişte reguli stricte privind odihna, să nu mai stea în cabină, trebuie să stea la hoteluri, trebuie să se schimbe la un anumit interval de timp. Toate aceste restricţii au readus încasările noastre. Rămânând la zona macro, trebuie să remarcăm că este a patra lună în care exporturile în zona intra UE sunt pe creştere, deci au fost în primele două luni ianuarie-februarie și începând din septembrie comerţul în zona UE şi-a revenit. Am avut o creştere de 4,7 în septembrie şi iată de 1,3% în octombrie. Asta înseamnă că Europa s-a dezghețat în ce privește relațiile cu România, că o să fie, din păcate, foarte neplăcut după 1 ianuarie, când va ieşi în Marea Britanie, unde noi avem un excedent de peste 1 miliard de euro. Legat de structura exporturilor, ce putem constata: că am avut trei zone de mare deficit, tradiţionalul sector al produselor chimice şi a derivatelor, unde s-a înregistrat un deficit la 10 luni de 7,2 miliarde, pe locul doi, bunurile manufacturate, de 4,4 miliarde și pe locul trei, cu un deficit în creștere față de anii anteriori, de 2,2 miliarde de euro la produse alimentare, chiar dacă la băuturi şi tutun, mai ales la tutun, am avut o creştere a exporturilor, dar era o pondere mică în balanţa comercială a produselor alimentare”.

Mihai Ionescu adaugă că anul viitor se vor menține relațiile de export cu țările europene, însă vor scădea livrările în zona extra UE, acestea neavând cum să-şi revină atâta timp cât târgurile internaționale, unde firmele românești mergeau pentru a-şi promova oferta, sunt suspendate