„Este o zi foarte importantă pentru Ministerul Mediului şi pentru Administraţia Fondului pentru Mediu. Este ziua în care, la ora 10,00, a pornit Programul „Rabla pentru electrocasnice„, un program care are menirea de a ajuta cetăţenii să schimbe aparatura electrocasnică veche, consumatoare, cu aparatură modernă, mai puţin poluantă, prin care fiecare gospodărie are grijă de mediul înconjurător. Vorbim despre un buget de 75 de milioane de lei pentru acest program în 2021. Astăzi a început înscrierea beneficiarilor în program, o etapă preliminară solicitării de vouchere. Programul a fost testat şi este un moment în care, în sfârşit, punem la dispoziţie această posibilitate de a aduce un aparat electrocasnic vechi, în schimbul unuia nou şi de a avea grijă, şi prin acest lucru, de mediul înconjurător (…)

Între timp am primit o informaţie: „Rabla pentru electrocasnice”, 8.000 de înscrieri. Este un program funcţional, sper să rămână aşa să nu avem surprize, dar programul merge. Există un interes deosebit, în primele ore peste 8.000 de cetăţeni şi-au manifestat interesul pentru acest program”, a declarat Tanczos Barna, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş.

Ediţia din acest an a programului „Rabla pentru electrocasnice” are alocat un bugetul de 75 milioane de lei. Suma este aproape dublă faţă de sesiunea din 2019, când a fost alocată suma de 40 de milioane de lei.

Etapele pentru obținerea de vouchere

Prin acesta, începând de vineri, beneficiarii au la dispoziţie şapte zile în vederea înscrierii în program. Înscrierea se face prin crearea contului de utilizator în aplicaţia informatică dedicată. Contul de utilizator este un element de noutate al acestei ediţii a programului şi permite atât selecţia de vouchere, cât şi urmărirea statusului acestora.

Sumele care se asigură sub forma de vouchere vor fi următoarele:

400 de lei pentru maşini de spălat rufe – cel puţin clasa energetică C, 400 de lei pentru maşini de spălat vase – cu cel puţin noua clasă energetică D

400 de lei pentru aparatele de aer condiţionat cu clasa energetică de cel puţin A++

400 de lei pentru combine frigorifice, lăzi frigorifice, congelatoare – cu clasa energetică de cel puţin E

400 de lei pentru televizoare având cel puţin clasa energetică E

400 de lei pentru uscătoare de rufe minimum A++

200 de lei pentru aspiratoare cu consumul ce mai mic de 400 kWh/an

500 de lei pentru laptopuri şi 300 de lei pentru tablete

Pentru laptopuri şi tablete se poate preda la schimb fie un echipament de tip calculator personal, compus din unitate centrală şi monitor, fie un alt echipament inclus în program, cu excepţia laptopurilor şi tabletelor vechi. În plus, pentru maşinile de spălat vase, precum şi pentru uscătoarele de rufe se poate preda la schimb orice echipament vechi inclus în program.