Specialiștii de la Institutul Național de Sănătate Publică au transmis că nu este recomandată utilizarea lămpilor UV pentru dezinfecția din unitățile de învățământ. Numărul de accidente produse în școli datorită utilizării lămpilor a crescut considerabil.

„Întrucât accidentele survenite în urma utilizării lămpilor UV în unitățile de învățământ sunt tot mai dese. Precizăm că specialiștii INSP nu susțin această metodă de dezinfecție, opinie transmisă de altfel, tuturor instituțiilor ce au solicitat un punct de vedere în această direcție”, a transmis INSP.

Lămpile UV trebuie folosite doar în unitățile sanitare

Dezinfecția cu UV se face în unitățile sanitare și reprezintă o metodă fizică de dezinfecție a aerului și a suprafețelor din încăperi.

Specialiștii de la INSP recomandă ca doar personalul calificat să folosească lămpile UV. În timpul folosirii lor este interzis să fie persoane în încăpere, altfel persoanele pot fi expuse la reacții la nivelul ochilor sau la nivel cutanat.

„Atragem atenția că măsurile de curățenie și cele de aplicare a produselor de curățenie și a dezinfectanților prevăzuțe atât în recomandările naționale cât și în cele ale Organizației Mondiale a Sănătății, asociate cu o aerisire fără abatere de la frecvența și perioada corectă de timp, asigură un mediu propice desfășurării activităților educative.

Igiena mâinilor și aerisirea frecventă, metode ce trebuie folosite

Potrivit INSP, în vederea prevenirii răspândirii noului coronavirus, cele mai bune metode sunt igiena mâinilor și igiena respirației. Totodată este recomandat evitarea aglomerației, iar aerisirea frecventă a spațiilor închise reprezintă una dintre metodele dovedite ca fiind eficiente în oprirea răspândirii virusului.

,,În concluzie metoda dezinfecției cu UV nu reprezintă o opțiune pentru dezinfectarea sălilor de curs în școli”, au mai specificat cei de la INSP.

Datorită numărului de cazuri ridicate de reacții adverse la folosirea lămpilor cu UV în școli, specialiștii de la INSP au declarat că nu este recomandată folosirea lămpilor în vederea dezinfecției.