Joi, 4 martie, Inspectoratul General de Aviaţie (IGAv) a primit trei elicoptere din fonduri europene prin proiectul ,,Viziune 2020”.

Conform AGERPRES, Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a precizat că achiziționarea elicopterelor vine în contextul în care domeniul situațiilor de urgență este unul ,,foarte sensibil”.

„Sunt recepţionate primele trei elicoptere de către Inspectoratul General de Aviaţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, reprezentând doar o primă tranşă din totalul de şase elicoptere achiziţionate prin proiectul ‘Viziune 2020’.  Prin Programul Operaţional Infrastructură Mare. Peste 200 de milioane de euro sunt atrase prin acest proiect de dotare cu elicoptere uşoare şi medii/grele, finanţat prin POIM 2014-2020”, a precizat Lucian Bode.

Ministrul Afacerilor Interne a mai precizat că echipamentele achiziționate sunt complexe și, de asemenea, menite să salveze vieți.

(…) Au drept scop creşterea nivelului de pregătire pentru o reacţie rapidă şi eficientă la dezastre a echipajelor de intervenţie. Vorbim despre aproape o treime din alocarea de care beneficiem prin intermediul POIM la nivelul MAI, care practic e utilizată pentru proiecte de dotare cu echipamente complexe de intervenţie, menite să salveze vieţi”, a afirmat Bode.

Elicopterele vor fi folosite și în zonele mai greu accesibile

Șeful MAI a mai precizat că elicopterele vor fi folosite pentru misiuni aeromedicale. Totodată, ele vor fi folosite în intervenții în zone mai greu accesibile.

„Vom putea avea o reacţie mai rapidă, cu mai multe aeronave şi o zonă mai largă de acoperire şi deservire. Un alt aspect foarte important în reuşita tuturor misiunilor este resursa umană.”, a spus ministrul.

Lucian Bode a menționat faptul că atragerea de fonduri nerambursabile de către DSU trebuie să fie un exemplu de urmat pentru alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne.

„Instituţia noastră gestionează zece programe de finanţare externă nerambursabilă. Suntem obligaţi să le accesăm la maxim, prin promovarea de proiecte mature şi valoroase. Această sursă de finanţare reprezintă un instrument care completează considerabil bugetul alocat unei instituţii”, a transmis Lucian Bode.

În cadrul proiectului ,,Viziune 2020” se vor achiziționa alte trei elicoptere H135 SMURD și șase elicoptere medii/grele.