Având în vedere faptul că se necestiă stabilizarea a două drumuri cu viaducte, lucrările efectuate la tronsonul din drumul judeţean de la Colibiţa din zona Blajului au fost prelungite.

Conform preşedintelui Consiliului Judeţean Radu Moldovan, cu toate acestea însă, ele se vor finaliza în decursul acestui an.

”Se lucrează la Colibița-Mița. În mod normal, în vara aceasta vom finaliza. Între timp, din cauza intemperiilor, au apărut probleme foarte mari, două zone instabile. Având în vedere că am reușit să convingem statul român ca garanția pentru lucrări de investiții să nu mai fie de 2 ani, ca pentru televizor, ci de 7 până la 10 ani, proiectantul ne-a solicitat intervenții speciale pentru stabilizarea a două zone pentru că altfel el nu poate să gireze un proiect și o soluție cu o garanție de 10 ani.

A trebuit să rupem două tronsoane, unde se fac două viaducte, le-am scos, s-a făcut reproiectare, re-licitare, acolo e puțin întârziat. De asemenea, a trebuit să intervenim pe baza legislației cu expropierea a 70 de poziții evaluate de specialiști și am alocat și peste 500.000 de lei pentru expropierea bucăților de teren pe unde trece drumul și care sunt în zona proprității private.

Până la finalul acestui an, cel puțin acesta este angajamentul constructorului, va fi finalizat integral și tronsonul 2 din Lotul 1 din DJ 172, mai exact, din intersecția cu drumul care merge la Valea Străjii- Mița, zona Blajului, cum se cum e cunoscut”, a spus Radu Moldovan.

Situaţia altor drumuri

Referitor la alte drumuri judeţene, acesta a afirmat faptul că, în momentul actual, în lucru se află lotul IV din ”Poarta Transilvaniei”, adică DJ 172 pe Valea Ilvelor, drumul între Cociu- Nimigea – Mocod – Zagra, tronsonul Corvinești-Nușeni, respectiv Chiraleș- Feleac- Nușeni. În faza de proiectare sunt: Șoimuș- Șieu, Livezile – Satu Nou, iar pe drumul Șieu – Posmuș- Teaca – Ocnița – Milaș într-o lună va începe lucrul. Mai mult, drumul Bistriţa – Tărpiu este, de asemenea, tot în proiectare şi urmează să înceapă lucrările de rigoare.

”Din păcate, lotul de trei drumuri Beclean – Chiochiș, Sânmihai -Micești și Visuia- Nețeni – Albești- Galații Bistriței, după prima contestație finalizată, reactualizate documentațiile și trimis răspunsul, alte două companii au depus alte două contestații pe alte nemulțumiri și nu știm când Curtea de Apel Cluj va finaliza acest subiect să putem da drumul la lucru și pe cele trei drumuri care sunt extrem de așteptate. Avem banii din vara lui 2019, ne apropiem de vara lui 2021 și, din păcate, procedura aceasta greoaie din zona legislației pentru achiziții publice prelungește la nesfârșit licitațiile”, a spus președintele CJ, Radu Moldovan.

Odată ce liniile de finanţare vor fi deschise, şeful CJ a spus că se va înainta şi o cerere pentru finanţarea reabilităţii Drumului Judeţean 151.

” Am semnat deja acordul cu ADR Nord-Vest pentru finanțarea documentației tehnice și dirigenție de șantie”r.

Clădire în valoare de 2,5 milioane de lei

Moldovan a mai adăugat faptul că o clădire în valoare de 2,5 milioane de lei va fi construită pe strada Păcii, unde în momentul de faţă funcţionează Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Deşeuri, pentru necesităţile ADI-urilor, precum şi a altor instituţii din subordinea Consiliului Judeţean.

De asemenea, se vor mai aloca încă două milioane de lei pentru buna continuitate a unui proiect de modernizare între Delureni şi Urmeniş, care este finanţat de la bugetul propriu.

Nu în ultimul rând, tot în 2021 se va mai realiza un studiu de fezabilitate pentru parcarea de pe Bistricioarei, un proiect pentru colectare torenţi în zona complexului sportiv de la Unirea.

Totodată, alte proiecte de reabilitare vor mai fi, de asemenea, depuse, precum cel pentru recondiţionarea castelului Teleki de la Comlod şi a Casei Săseşti Livezile.