Şeful Interpol, Jürgen Stock, a avertizat luni că se aşteaptă la o creştere „dramatică” a criminalităţii la distribuirea dozelor de vaccin contra Covid-19, care a început deja în unele ţări. „O dată cu distribuirea vaccinurilor, criminalitatea va creşte dramatic”, a arătat el în revista germană „Wirtschaftswoche”.

Un prim vaccin, cel dezvoltat de laboratorul german BioNTech asociat cu gigantul american Pfizer, a primit deja aprobarea a 16 ţări. Dacă Agenţia Europeană a Medicamentului eliberează o autorizaţie de punere pe piaţă a acestui vaccin, primele vaccinări în Uniunea Europeană ar putea începe de duminică. În Germania, poliţia federală este însărcinată cu distribuirea dozelor de vaccin care vor fi stocate în locuri ţinute secrete. Unii se tem de asemenea de eventuale operaţiuni de sabotaj din partea celor „anti-vaccin”.

„Vaccinul este aurul lichid din 2021, cel mai prețios lucru de distribuit anul viitor, iar mafia și alte organizații infracționale sunt deja pregătite. Odată cu livrarea vaccinurilor, criminalitatea va crește dramatic”, a spus Juergen Stock, aflat la conducerea Criminalpol, într-un interviu cu acordat pentru „Wirtschaftswoche”. „Vom vedea furturi peste furturi în depozite și atacuri asupra transporturilor de vaccinuri; corupția va fi extinsă în multe locuri pentru a obține acest bun prețios cât mai rapid”, a continuat Stock.

„Un virus se răspândește din Asia pe toate continentele și este urmat de un val de criminalitate, o pandemie paralelă a infracționalității, ca să spunem așa”, a continuat șeful Interpol, Juergen Stock, în interviu. „Grupurile criminale s-au gândit încă din primul minut cum să facă să încaseze bani de pe urma COVID-19”, în loc să câștige bani pe droguri și medicamente ca până acum, s-au orientat foarte repede pe produse false de salubritate, antivirale și măști false, continuă Stock. Și, acum, „înainte ca vaccinul să fie autorizat, infractorii sunt deja pregătiți cu vaccinurile false”, a spus acesta, citat de Rai News.