Premierul României, Florin Cîțu, a dat asigurări că nu se va intra într-un nou lockdown, iar economia va rămâne deschisă. Declarațiile prim-ministrului au fost făcute în cadrul videoconferinței „Bursa în anul crizei sanitare şi al incertitudinilor economice”.

Cîțu a vorbit despre modul în care economia românească își va reveni și, totodată, după ce restricțiile vor fi ridicate, din 1 iunie, economia va fi mult mai sănătoasă și funcțională.

„Am spus că putem avea o economie deschisă și că ne putem lupta și cu pandemia, în același timp. Avem nevoie de o economie sănătoasă, de resurse, pentru a avea oameni sănătoși, pentru a pune resurse în sistemul de sănătate, pentru a avea paturi ATI și să plătim doctorii, să le dăm un spor. Dar avem nevoie și de oameni sănătoşi pentru a avea o economie puternică”, a precizat Cîțu.

Premierul: Tot ce facem noi prin actul de guvernare trebuie să  aibă ca resultat o economie puternică

Premierul a mai adăugat că obiectul lui principal este ca și economia românească să fie competitivă la nivel european.

„Tot ce facem noi prin actul de guvernare trebuie să  aibă ca resultat o economie puternică, competitivă, care să stea pe picioarele ei şi să nu mai avem acea atidudine de a aştepta să vină investitorii la noi. Nu. Trebuie să intrăm în terenul de joc să atragem investiţii”, a mai declarat premierul.

Prim-ministru susține că statul român va ajuta companiile lovite de pandemia de COVID-19.

„Sunt două lucruri pe care le-a făcut statul, anul trecut. Unu, a injectat lichiditate în economie, prin  această emisiune de tituluri Fidelis, în valoare de un milliard de euro. În al doilea rând am modificat legislația care a ajuntat la capitalizarea companiilor românești.

Uitându-ne la experiența ultimilor 20 – 30 de ani, o problemă structurală în România este faptul că avem companii private cu o capitalizare negativă. Am creat această motivație pentru companii, ca să se capitalizeze. Este un program care se derulează pe cinci ani, cu bonficiații de 15% pe an, din impozitul pe profit (…). Este foarte important să avem aceste companii capitalizate. Sunt două măsuri care au ajutat piața de capital”, a conchis Florin Cîțu.