Părinţii clujeni încep să privească învăţământul dual cu alţi ochi, iar acest lucru îl bucură pe primarul judeţului, domnul Emil Boc. Prin intermediul acestui sistem de învăţământ, elevi îşi pot asigura cu uşurinţă un loc de muncă. Potrivit edilului Cluj-Napoca, fiecare loc de muncă trebuie să fie respectat, dar şi bine remunerat.

„Programul învățământului dual l-am deschis după modelul german la Cluj și în parteneriat cu mai multe firme. Eu mă bucur că s-a schimbat ceva în mentalitatea părinților. În această ecuație, părinții sunt cheia. Era o perioadă în care ei doreau ca la școală copii lor să ajungă să își ia diplomă de doctor. Părinții își doreau ca elevii să meargă la universități. Trebuie să înțelegem că într-o societate avem nevoie de toate slujbele.

Nu toți copiii sunt făcuți pentru a deveni profesori universitari sau doctori, iar acest lucru nu este unul rău. Unii pot deveni foarte buni tâmplari, instalatori. Societatea trebuie să prețuiască fiecare loc de muncă și să fie plătit bine, iar noi la Cluj asta dorim să facem: să prețuim fiecare muncă, să plătim bine, iar fiecare să își găsească împlinire în meseria pe care o urmează”, a spus Emil Boc la un post de televziune.

Emil Boc susţine că un trai decent se poate obţine din orice slujbă

Odată finalizate studiile profesionale, marea majoritate a elevilor reuşesc să îşi asigure un loc în care să îşi pună în practică abilităţile dobândite în şcoala profesională. Potrivit edilului, aceşti elevi pot trăi decent din absolut orice slujbă.

„Eu de mic am lucrat în orice domeniu care mi-a apărut în cale, iar asta voi face mereu, pentru că a munci nu este o rușine. Dimpotrivă, rușinea vine atunci când nu muncești și ești întreținut.

Avantajul învățământului profesional este că elevul are acces la o bursă de pregătire și la un loc de muncă asigurat după finalizarea școlii. Trebuie să încurajăm acest lucru pe toate palierele și mă bucur că s-a schimbat și mentalitatea părinților. Eu chiar cred că poți trăi decent din orice slujbă”, a mai spus primarul municipiului Cluj-Napoca.

Învăţământul dual, în continuă creştere

În judeţul Cluj, tot mai muţi elevi optează pentru învăţământul dual. Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, în anul curent sunt prinse 20 de clase. În acestea, activează circa 700 de elevi, iar numărul lor ar putea continua să crească.

„Toate cele 20 de clase sunt pe contracte cu anumite firme. Învățământul dual nu se poate face dacă nu ai dirmele care doresc asta și care se implică financiar prin acordarea de burse către posibilii angajați”, a declarat Valentin Cuibus, șeful Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Cluj, în luna martie 2020.

La nivelul României, oferta de şcolarizare a crescut cu peste 29%, în ceea ce priveşte învăţământul dual pentru anul şcolar 2020-2021, iar judeţul a fost printre primele care a înregistrat un interes crescut pentru şcoala profesională.