Proiectul ”Invizibili” își propune să pună în discuție vulnerabilitățile adolescenților printr-un spectacol de teatru

 

Asociaţia Culturală Teatrul de Copii şi Teatrul Regina Maria Oradea desfăşoară în prima jumătate a anului 2021 un proiect interesant, numit „Invizibili”. Acesta este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. „Este un proiect care îşi propune să vorbească despre vulnerabilităţile adolescenţilor, printr-un spectacol de teatru care are ca punct de pornire poveştile lor”, au transmis organizatorii.

Organizatorii au precizat, în introducerea proiectului, că cele mai recente studii realizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că „depresia este cel de al doilea flagel al lumii, după bolile cardiovasculare, şi până în anul 2030 se preconizează că va deveni una din principalele cauze de dizabilitate la nivel mondial”.

„În România, studiile indică că din peste două milioane de români afectaţi de depresie, o treime sunt adolescenţi cu vârste mai mici de 18 ani, situaţia înrăutăţindu-se în timpul pandemiei Covid-19”, au arătat reprezentanţii Asociaţiei Culturale Teatrul de Copii.

Obiectivul spectacolului „Invizibili” este de a ilustra tema depresiei în rândul liceenilor

 

Obiectivul spectacolului „Invizibili” este acela de a ilustra tema depresiei în rândul liceenilor. ”Invizibili” explorează patru subteme. Ele sunt „cele mai frecvent întâlnite de specialişti în şedinţele de terapie şi consiliere: confuzia şi temerile intime legate de identitatea de gen; neacceptarea propriei persoane şi dezvoltarea complexelor de inferioritate; lipsa sentimentului de apartenenţă la grup şi/sau familie; introversia şi comunicarea fragmentară”.

Partea inedită este faptul că textul acestui spectacol nu este încă scris. El va fi realizat special de dramaturga Elise Wilk, regia semnată de Rareş Budileanu, iar distribuţia va fi cuprinde actori ai Teatrului Regina Maria. În pregătirea proiectului, tinerii orădeni vor fi invitaţi să spună ceea ce-i preocupă sau supără, sub protecţia anonimatului.

Spectacolul va avea premiera în luna iunie, în aer liber, în Oradea, şi va fi prezentat apoi tinerilor din oraşele Carei, Zalău, Târgu Mureş şi Cluj Napoca, în spaţii puse la dispoziţie de partenerii: Centrul Cultural Carei, Asociaţia Pro Teatru Zalău, Asociaţia Incubator 13 şi MiniReactor Cluj.